Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årsavgift från Siljansnäsarna enda räddningen


- Vi måste ha in kapital, annars blir det konkurs och vi tappar kontrollen över vad som händer med Sockis, sa Christina Munck-Eriksson, en av styrelseledamöterna i den ekonomiska föreningen.
Ett 30-tal personer kom till den extra stämman om Sockenstugans framtid. Beslutet blev att ta ut årsavgifter på 1 000 kronor.

Sockenstugan, gamla kommunhuset, ägs av föreningen där alla som eller har fastigheter i Siljansnäs är medlemmar. Det kostar ingenting.
Men man har också kunnat bli delägare om man betalat en engångssumma på 300 kronor, det har ungefär 120 personer gjort. Extrastämma igår beslutade att delägarna ska betala en årsavgift på 1 000 kronor.

Akut


Orsaken är att läget är akut, riktigt illa. Inkomsterna är hyror från de företag och kommunen, som hyr lokaler i Sockenstugan. Men de räcker inte till att klara driften. Om ingenting händer kommer den ekonomiska föreningen att gå back närmare 100 000 kronor vid årsskiftet. Då finns inga kostnader för eventuella reparation, satsningar eller investeringar med.
Föreningens styrelse arbetar helt ideellt.
- Vi har levt på bidrag, säger styrelseledamoten Börje Konradsson. Vi har bland annat itrive en mängd projekt med bidrag från EU. Men de möjligheterna har stramats åt. Fastigheten måste bära sina egna kostnader.
Men huset är stort, värme och el kostar mycket. Det finns inga pengar att investera i mer energisnål uppvärmning.

Arbetsgrupper

Föreningen har flera arbetsgrupper igång för att diskutera sätt att få in mer pengar.
Styrelsen har bokat möten med långivare men måste då kunna visa att det finns en vilja hos byborna att satsa för att rädda Sockenstugan kvar.
Huset är en stor tillgång för Siljansnäs. Det finns en stor samlingssal med modern utrustning för ljus och ljud. Styrelsen jobbar för att få in mer verksamhet och fler evenemang. Men det behövs mellan 200,000 och 300 000 kronor per år till driften.
Mötet beslutade om den stadgeändringen som ska göra det möjligt att ta ut en årsavgift för delägarna. För att stadgeändringen ska gå igenom krävs ytterligare en extrastämma som med 2/3 majoritet säger ja.

Och sedan hänger det på hur många Siljansnäsare som är beredda att ställa upp som delägare.
Vid det ordinarie årsmötet lyckade föreningen inte få ihop en fulltalig styrelse.
Men på extrastämman valdes Orvar Bodlund till ny ordförande och Jan Danielsen till ny ledamot i styrelsen. Övriga i styrelsen är Mats Hammarbäck, Pelle Sjögren, Börje Konradsson, Tord Zack och Christina Munck-Eriksson.

EVA HÖGKVIST
0247-611 50
eva.hogkvist@daladem.se