Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artisten Fredrik Swahn tog med sig familjen och flyttade från Stockholm till Stjärnsund

Annons

Han är idéförverkligaren som genomför sina planer nästan innan han hinner fundera ut dem. Under den senate tiden har han varit konferencier under fotbolls -EM i Kungsträdgården och imorgon provas hans låt "Förlåt" i Svensktoppen. Fredrik Swahn är Gävlebon som blev Stockholmare och som ville balansera sitt liv som artist med familjeliv. Lösningen blev en flytt till Stjärnsund utanför Hedemora.

Fredrik Swahn och hans fru Lisa har snart bott i Stjärnsund i tre år tillsammans med de fyra barnen. Trädgården är stor och lummig, på baksidan finns Fredrik Swahns badtunna och på framsidan växthuset. En snirklande trappa i modell svart brandstege leder upp till ingången. Stjärnsund var okänt för familjen till för några år sedan. Då förändrades allt när Lisa Swahn deltog i en kurs i Stjärnsund och lärde känna Carina Höglund som förestår kursgården.
- Hon blev totalt förälskad i Stjärnsund, säger Fredrik Swahn.

Ångrar inte flytten

Flyttlasset gick, bort från stressen och storstaden, till lugnet på den lilla orten med sina dryga 150 invånare. Det är ingenting som de två artisterna ångrat.
- Här i Stjärnsund känns det som om vi själva kan jobba mot det som jag vill förmedla, säger Fredrik Swahn.
Sångaren Fredrik Swahn har nyligen börjat ha inspirationsföreställningarna, "Lust att våga". Där kombinerar han den klassiska föreläsningsformen med musikstycken.
- Det är ett sätt för mig att sätta samman lusten jag känner i musiken och de tankar jag fått de senaste åren om familjen och vardagen, säger Fredrik Swahn.
"Lust att våga" handlar om att just våga och att tänja på det som är tryggt och bekvämt. Fredrik Swahn har varit delaktig i en mansgrupp där han fått nya tankar.
- Vi pratade om relationer, ansvar och familj. Om att bli vuxen, och att göra det roligt helt enkelt, säger han.

Så ska det låta

Fredrik Swahn är en mångsysslare inom artistbranschen, en idéförverkligare som han själv kallar det. En artist med många planer som han sätter i verket så fort de tagit form. Fredrik Swahn är aktuell med ett avsnitt ur TV- programmet "Så ska det låta" där han uppträdde i samma lag som Amy Diamond.
- Amy är själv tonåring och jag är van vid tonåringar hemifrån. Jag tror att det var därför de satte oss i samma program, säger Fredrik Swahn.
Just nu planerar Fredrik Swahn sommarens konserter i Stjärnsunds Smedja. Sedan paret kom till Stjärnsund har de anordnat flertalet arrangemang på orten. Fredrik Swahn arbetar i Stockholm ungefär två dagar i veckan, mycket kan med dagens teknologi skötas hemifrån. Telefonen ringer ständigt i familjens hus i Stjärnsund. Arbete och fritid går ihop.
- Vi har egentligen mer tid tillsammans som familj än många andra familjer, men vårt arbete har inga fasta arbetstider. Ibland känns det som om vi aldrig är riktigt lediga, säger Lisa Swahn.
För Fredrik Swahns del började resan mot artistlivet en gång i tiden i Gävle med en engagerad musiklärare. Det fortsatte med en grupp killar som bildade ett popband tillsammans.
- Vi repade jämt från jag var 13 och framåt, genom hela gymnasiet, säger Fredrik Swahn.

"Sommarplåga" 1992

Han kom in på musikhögskolan och flyttade till Stockholm. Det var där han kom att spela in låten "Herrarna i hagen", en rappastisch på det äldre originalet med samma namn. Han är fortfarande ihågkommen för låten som blev en riktig"sommarplåga" 1992. Efter det har Fredrik Swahn sysslat med det mesta. I bagaget har han medverkan i melodifestivalen, haft roller i flera olika musikaler, en programledarroll i Bollibompa och upp emot släppta 10 CD-skivor. På senare år är det en helt annan musikstil, än den han slog igen med, som lockar den 38:åriga artisten.
- Jag är uppväxt i poptraditionen och jag gillar refränger som biter sig fast. Allsångspop kanske man kan kalla det, säger Fredrik Swahn.
I augusti ska hela familjen Swahn resa bort ett tag på en välbehövlig semester, och ta en paus från omvärlden. I september kommer Fredrik Swahn framföra låtar från den nya skivan "Ut i livet", som släpps i oktober, under Dalhalla Fyrverkerikonsert.

LINNEA JOHANSSON
linnea.johansson@daladem.se

Mer läsning

Annons