Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboende engagerar

Om en månad väntas ett 50-tal asylsökande flyktingar anlända till Rättvik.
Migrationsverket har skrivit avtal med Margareta Asplund, hotellägare i Rättvik, och där ska de asylsökande bo.

Många frågor besvarades under det öppna möte där representanter från Migrationsverket mötte representanter från Rättviks kommun, lokala politiker, Rättviks församling och en mängd rättvikare.
Kristina Pamryd Karlsson, teamledare, och Hannele Berg, boendeansvarig, båda från Migrationsverket, svarade på frågor.
Boendet på hotell Fyra Hästar i Rättvik är ett boende där asylsökande väntar på att få sin asylansökan prövad.

En stor del av flyktingarna som kommer till Sverige just nu kommer från Syrien och regeringen har beslutat att ge alla som har korrekta identitetshandlingar permanent uppehållstillstånd.
– Det betyder att det kan komma människor både från Syrien och från andra länder hit till Rättvik. I väntan på att asylansökan ska behandlas har barnen rätt till skolgång. Kommunen lägger upp formen för deras undervisning, men kommunen betalar ingenting. Statlig ersättning finansierar mottagandet, både sjukvård och dagersättning, berättade representanterna från Migrationsverket.

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan tar över ansvar för de som får uppehållstillstånd och på båda myndigheterna finns handläggare som arbetar med dessa ärenden, informerade Migrationsverket.
Personal från verket ska finnas på plats i Rättvik i början när boendet öppnat, och därefter några dagar i veckan beroende på personernas behov.
– Människor har redan kommit hit och erbjudit sin hjälp, bland annat att skänka varma kläder, berättade Margareta Asplund.
– Vi är så priviligierade här och vi kan dela och hjälpa, inte stjälpa, sa Margareta Asplund.

Andra deltagare undrade hur mottagandet skulle fungera praktiskt, ekonomiskt, andra uppmanade rättvikarna att ta mot människor som lämnat allt och förlorat allt i krig och se att mötet med andra kan ge mycket.
– Vi kan lära oss mycket. Ofta gör de allt för Sverige, mycket mer än vi som är födda här och de tar jobben som vi sällan vill ha, sa en ung mötesdeltagare.
Det kom ett 60-tal personer till mötet, där även kommunalråd Annette Riesbeck (C) informerade om kommunens ansvar vilket blir skolgången för barnen som kommer.

Katarina Cham/DT