Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät också häst om du måste äta kött!


LEDARE
Mat är egentligen alldeles för viktigt för att läggas i händerna på livsmedelsindustrin. Men i ett modernt samhälle kommer det mesta av det vi stoppar i oss att ha förmedlats många led innan det når våra matsmältningssystem – det gäller såväl vegetarisk, vegansk som den vanliga köttdieten.

Skandalen med felmärkt lasagne, som visat sig innehålla hästkött, är ingenting som förvånar. Få saker är så viktiga som att slåss för ett fungerande märkningssystem men det lär nog bli svårare och svårare när marknaderna blir alltmer vidsträckta och led efter led av underleverantörer läggs till varandra.

Att fuska är inte så svårt. I tidernas begynnelse, början av åttiotalet, jobbade jag på en korvfabrik i Stockholm. Jag började som packare, men steg efterhand i graderna och utnämndes till etikettstryckare. Jag fick hand om den maskin ur vilken korvarnas etiketter kom. Det jag mest av allt minns är att jag tryckte upp en massa etiketter till köttkorv respektive fläskkorv.
Men när köttkorven tog slut klistrade företaget istället köttkorvsetiketten på fläskkorven. Jag tror att få märkte det. Korvarna såg likadana ut och smakade ungefär likadant.

Att somliga har reagerat så negativt på just hästkött är märkligt. Det finns fler hästar än någonsin i Sverige. Landsbygden har förhästats och alla dessa djur dör till slut. Numera finns det runtom i landet krematorier för älskade hästar. Det går att förstå eftersom en människa fäster sig djupt vid de djur hen har omkring sig och inte vill att djuret ska gå till köttindustrin.
Idealet när det gäller vårt ätande är att vi minskar konsumtionen av kött så mycket som möjligt – av djurrättsliga skäl och av klimatskäl – och att så mycket av det kött vi äter är närproducerat. Att då inte ta tillvara höstköttet är både ekonomiskt, moraliskt och gastronomiskt korkat.

Just i Dalarna har hästkött kanske mer än på andra håll möjligen varit vanligare som föda. När Edvard Matsson i början av nittonhundratalet startade tillverkning av den så kallade Gustafskorven – i byn Backa – var det Dalarnas slitna arbetshästar som gick göra ett sista dagsverke som människoföda. Numera är produktionen mycket modern, men enligt företagets hemsida röks köttet fortfarande i samma gamla rökbastuar som förr – och veden som ska används är två år gammal granved.
Så minska köttätandet så mycket det går – men uteslut inte hästköttet ur menyn!


Göran Greider
goran.greider@daladem.se