Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal för grov våldtäkt mot barn

En 19-åring är åtalad för grov våldtäkt mot barn sedan han fredag 9 augusti vid Åhléns- parkeringen i Falun genomfört oralt samlag med en 14-årig flicka.
På grund av berusning befann sig flickan i ett hjälplöst tillstånd.

Annons

Enligt åtalet bör brottet bedömas som grovt då 19-åringen försett flickan med alkohol och genomfört våldtäkten när flickan blev berusad.
19-åringen har också använt våld vid genomförandet av våldtäkten, genom att hålla fast flickan och hålla undan hennes händer när hon försökt göra motstånd. Han har även släpat henne några meter på marken genom att dra i hennes armar varefter 19-åringen fortsatt den sexuella handlingen.

19-åringen förnekar brott, men har sedan 30 augusti suttit häktad och fem ungdomar pekar i förhörsprotokoll ut 19-åringen som gärningsman. En av ungdomarna har också fotograferat flickans arm med kroppsvätska på.
Flickan fördes i ambulans till Falu lasarett där behandlande läkare diagnostiserade alkoholförgiftning.

I åtalet yrkas också, med stöd av utlänningslagen, att 19-åringen ska utvisas ur Sverige utan tidsbegränsning. Gärningen är av sådan art att det kan antas att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet.
Och då gärningen med hänsyn till den skada, fara och kränkning som det inneburit för flickan och med hänsyn till allmänna intressen är så allvarligt att 19-åringen inte bör få stanna kvar.

I samband med åtalet mot 19-åringen är också en 56-årig man i Falun åtalad för skyddande av brottsling. Trots att 19-åringen förövat brott har den 56-årige mannen under perioden 9 augusti – 28 augusti i en bostad i Falun gett 19-åringen mat och husrum och uppmanat honom att hålla sig hemma mer. 56-åringen har härigenom hjälpt 19-åringen att undkomma och dolt honom.
Enligt åtalet begick 56-åringen gärningen med uppsåt, i andra hand att han hade skälig anledning att anta att 19-åringen var brottslig. Gärningen är inte att anse som ringa.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se