Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalad man ska ha dödshotat tågvärdar – misstänks även för flera kortbedrägerier

En man från Borlänge har åtalats misstänkt för flera brott, begångna i hemkommunen samt i Hedemora.
Det handlar bland annat om tre fall av bedrägeri, två fall av olaga hot samt ett fall av misshandel.
Förutom ett erkännande om ringa narkotikabrott förnekar mannen brott i samtliga fall.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns – Lista: Här är de 49 vanligaste felen vid besiktningen

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

På 70-talet var vargen utrotad – så har vargstammen i Sverige ökat

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 25-årsåldern och bosatt i Borlänge. Han har nu åtalats vid Falu tingsrätt misstänkt för en rad brott, begångna i Borlänge och Hedemora under 2016.

Enligt åtalet ska mannen, den 7 februari 2016, ha angripit två tågvärdar med hot om våld när de båda skulle avvisa mannen från ett tåg. Detta ska ha skett på järnvägsstationen i Hedemora.

Mannen ska ha uttalat hot om att han skulle döda eller skada de båda tågvärdarna och deras familjer. Han åtalas därför misstänkt för två fall av hot mot tjänsteman. Tågvärdarna yrkar på 5 000 kronor vardera i skadestånd för kränkning.

I samband med detta ska mannen även ha sparkat bort en ruta på en gaveldörr i ett tåg på järnvägsstationen så att det blev skador till ett okänt värde. Han åtalas därför även misstänkt för skadegörelse.

Mannen åtalas även misstänkt för tre fall av bedrägeri och ett fall av försök till bedrägeri. Samtliga brott ska ha begåtts den 4 mars 2016 på olika platser i Borlänge, med samma tillvägagångssätt.

Han ska ha använt sig av en annan persons kontokort för att försöka köpa en mobiltelefon för 8 289 kronor i en affär i Borlänge. Pengarna ska ha dragits från personens konto men åklagaren skriver i åtalet att det endast var tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte kunde fullbordas eftersom mannen lämnade butiken innan han fick telefonen i sin hand.

Samma dag ska mannen sedan ha använt kontokortet för att betala varor och ta ut kontanter från tre olika mataffärer i Borlänge, fördelat på elva tillfällen under en och samma dag. Mannen ska då ha kommit över sammanlagt 5 315 kronor.

Både kortinnehavaren och kortinnehavarens bank står som målsägare och banken yrkar på skadestånd på 14 610 kronor för den förlust som banken har gjort i samband med bedrägerierna.

Vidare åtalas mannen misstänkt för en misshandel. Han ska ha slagit en man i nacken när de båda befann sig i en mataffär i Borlänge den 26 maj 2016.

Dagen efter, den 27 maj 2016, ska mannen ha använt hasch eller annat cannabispreparat, vilket är narkotikaklassat, när han vistades på en plats i Borlänge. Han åtalas därför misstänkt för ringa narkotikabrott.

Det ringa narkotikabrottet erkänner mannen. I övrigt förnekar han brott i samtliga fall.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här