Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalade fick inte röra miljögifterna

De tre åtalade för grovt miljöbrott i miljöskandalen vid det nedlagda garveriet i Malung yrkar på att bli frikända. De anser att de inte har någon skuld i den undermåliga och farliga förvaringen av gifterna.
– Vi blev ju tillsagda att vi absolut inte fick röra eller flytta tunnorna, hävdar de åtalade.

De hade på köpet fått över 30 ton farligt avfall när de köpte det nedlagda garveriet. med bl a gifter som kvicksilver, krom och PCB. Och nog kan man undra hur någon kunde/fick sälja sådant.
På torsdagen hölls slutpläderingar i miljörättegången vid Mora Tingsrätt.

Miljöåklagaren Maria Johansson menar att de åtalade är skyldiga till uppsåtligt grovt miljöbrott, och yrkar i första hand fängelse. I så fall är minimistraffet sex månader.
– De har visat uppenbar nonchalans och likgiltighet för den stora miljörisken. Inte gjort något aktivt för att säkra det farliga avfallet som förvarades i byggnaderna ihop med brännbart material.
– Målet handlar om hur de som ansvariga för fastigheten har förvarat giftiga kemikalier som de köpt på sig, inte hur det skötts i den tidigare garveriverksamheten eller tillsynen, hävdade åklagaren.
Men hon öppnade möjligheten för villkorlig dom i kombination med samhällstjänst.
– Man skulle kunna beakta att utredningen tagit så lång tid. Polisen har inte drivit på utredningen som den borde ha gjort, säger åklagaren.

De åtalade yrkade på frikännande. De hävdade att de blivit förbjudna att ”röra” de farliga kemikalierna.
– Åren gick medan länsstyrelsen och kommunen tvistade om vem av dem som hade ansvaret. Om de skött sin tillsyn tidigare, som de borde ha gjort, så hade de nya ägarna inte behövt bli åtalade. Det måste vara nära tjänstefel, menade advokat Peter Lindström, som företrädde en av de åtalade.
Dom meddelas om ett par veckor.

Anders Mojanis/DT