Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas för hot mot tjänsteman * Smugglingmålet ännu inte åtalat

Annons


18-åringen hade suttit åtta veckor i häkte. När två utredare från tullkriminalen och hans försvarare kom för att hålla nya förhör den 1 februari tröt tålamodet.
– Jag är så jävla less på den där åklagaren, jag kommer fan i mig att leja något som tar bort honom. Jag har aldrig blivit så arg förut!

Strax efter förhöret frigavs 18-åringen medan utredningen fortsätter. Men utbrottet i häktet i Härnösand vidarebefordrades av förhörsledaren till kammaråklagare Kristofer Magnusson. Därför åtalas nu 18-åringen för hot mot tjänsteman.
Magnusson har inte kunnat nås för en kommentar, men säger i förhör att han i och för sig upplevt hotet som obehagligt men att han aldrig haft en tanke på att det verkligen skulle sättas i verket.
18-åringen säger sig inte minnas vad tullkriminalarna noterat, skyler på psykisk stress på grund av den långa tiden i häkte, försäkrar att han aldrig haft en tanke på att göra något och ber också åklagaren om ursäkt.
Utredningen började med att en 20-åring från Falun den 2 november greps för grovt smugglingbrott. han medgav att han hanterat insmugglat dopningsmedel men hävdade att han bara gått ärenden åt andra.
I början av december greps så den nu för hot åtalade 18-åringen och en anhörig till honom. den anhörige har senare helt avförts ur utredningen.
18-åringen har erkänt att han hanterat stora mängder dopningsmedel. Gränsen för grovt brott går kring 50000 doser så kallade ”ryssfemmor”.
Utredningen pågår fortfarande mot de båda ynglingarna.
De båda misstänkta har inga kriminella meriter men har både två under senaste året engagerat sig i styrketräning. båda medger att de använt dopningsmedel och båda säger också att de mått bra av att använda det.
En av dem säger, medan han ännu sitter i häkte, i en personutredningen att han kanske kommer att ”ta ett återfall” därför att han mår så bra av medlet.
Ingen av dem upplever sig som kriminell, trots det som hänt. Strffskalan för grovt smugglingbrott varierar mellan sex månader och sex år.

GUBB JAN STIGSON