Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återbruksparty i Falun

Det är inne att återbruka saker. Det är bra för miljön, den personliga ekonomin och kreativiteten.

Återbruk har blivit en trend som håller i sig. I de flesta inredningsprogram på TV och i inredningstidningar får vi tips på hur vi kan återanvända och göra om gamla saker. Och nu stundar en Återbruksfest i Falun, på Magasinet, lördagen 28 november.

Arrangörer är Dalarnas Museum, Studiefrämjandet, Falu Energi & Vatten, Falu kommun och Hagströmska gymnasiet. Syftet är att inspirera till ökat återbruk av prylar genom re-design, delat ägande och reparation.

– Vi ska bland annat ha modevisning, Från Trash till Mode, med ungdomar från Hagströmska gymnasiet. Stylisten Hanna Wessman från TV 4:s Äntligen Hemma och byggnadsvårdaren Sara May Kahl från Falun kommer att finnas på plats. Besökaren kan designa kläder i syateljén och göra kakfat (julklapp) i våra prova på verkstäder. Utställare kommer att visa olika typer av återbruk och på bytesmarknaden finns begagnade varor, berättar Thomas Sundin, miljöstrateg på Falu kommun.

Kläd och leksaksbyte anordnas av Naturskyddsföreningen Dalarna och Studieförbundet Vuxenskolan. Återbruksfesten kommer även att innehålla två tävlingsmoment; Bästa återbruksidé och Bästa Remix.

En återbruksidé kan vara en pryl, ett konstverk, uppfinning eller något annat som stimulerar till återbruk. Det viktiga är att något tas till vara för att skapa något nytt. För att delta i tävlingen ska återbruksidén illustreras på bild (jpg-format) eller på film, max 30 sekunder. Du ska också beskriva idén och hur den förverkligats.

– Redan nu kan man på lägga ut sitt bidrag på facebook (Återbruksfest), berättar Sundin.

Idéerna bedöms utifrån design och funktion. I juryn sitter Svensk Form. 1:a pris är ett presentkort på 2000 kronor.

Återbruksfesten söker också bästa Remixidé – när en gammal låt blir ny.

– Är man intresserad av att musikaliskt bidra ska man skicka ett mail till mig på Falu kommun, senast 20 november. Där nämner man låtens titel, låtskrivarnas namn, telefonnummer, vilken/vilka låtar du/ni utgått ifrån och en ljudfil med den remixade musiken i MP3 format, fortsätter Thomas Sundin.

Idéerna bedöms utifrån musikalitet och textinnehåll. Texter om återbruk uppskattas, men är inget måste.

– Vinnaren utses av en jury bestående av musiker. 1:a pris är ett presentkort på 1000 kronor. Vi tänker också spela den vinnande låten under festligheterna 28 november i Falun, berättar Sundin.