Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återföll efter vård – högg man med syl

Brottet var så absurt att den 23-årige falubon skickades till rättspsykiatrisk undersökning. Den avslöjade ingen allvarlig störning. Därför döms nu 23-åringen till två års fängelse för grov misshandel av en för honom okänd man i Hudiksvall 5 oktober

23-åringen hamnade i Hudiksvall sedan han nyårshelgen begått en serie bisarra brott som slutade med att han under nyårsnatten greps vid en brinnande bil i Skuggarvet. Bilen var stulen vid en villa i Falun där ett inbrott begåtts. Det orsakade stor skadegörelse och där stals smycken, kontanter, datorer och andra värdeföremål värda 108 000 kronor.

23-åringen var kraftigt påverkad, sa sig inget minnas men fälldes för grov stöld och ytterligare en serie brott han begått dagarna före. I domen konstateras att han har ett långvarigt missbruk bakom sig men också att han strax efter gripandet sökt och fått vård. Domen blev därför skyddstillsyn med föreskrift om den eftervård han fick i Hudiksvall.

5 oktober klev han plötsligt in i en bil som väntade vid ett övergångsställs i Hudiksvall. Vi ratten satt en häpen och aningen rädd 55-åring som inte kom sig för att säga ifrån. Efter en kortare färd tröttnade 55-åringen, stannade och klev ur. Det blev inledningen till en våldsam misshandel.

23-åringen slog ner sin hjälpare, fortsatte slå och sparka 55-åringen när han låg och högg honom dessutom med ett sylliknande föremål över i stort sett hela kroppen. Offret fördes till sjukhus med bland annat bruten näsa och otaliga stickskador.

Som vid gripandet i Falun hade 23-åringen fragmentariska minnen. Han sa sig ha ”tagit ett återfall” efter avslutad vård. Medgav att han blir aggressiv och våldsam då. En rättspsykiatrisk undersökning visar inte på någon allvarlig störning.

Därför döms 23-åringen nu till två års fängelse.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se