Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Athen - en stad att älska och att beklaga

Greklands huvudstad, Athen, är inte som förr. Vid 1980-talets början var det en stad med framtidstro, den var trendig. Athens yrkesarbetande kvinnor jäktade fram i högklackade skor på knaggliga trottoarer. De var elegant klädda, modemedvetna.
Nu har klackhöjden minskat, kläderna är inte lika eleganta.

Athen, november 2013
De som har pengar vill inte skylta. De håller sig bakom stängda dörrar. Alexandra Pascalidou har i sin bok Kaos rätt i att antalet blonderade kvinnor har minskat. Blondering kostar pengar, som många inte har för även om man har ett jobb så kan man ha många att försörja.
Allt fler tigger, på en kyrktrappa ligger en hemlös med en kartong som madrass. Och det sker i kvarter där många turister finns, kvarter där man sökt hålla den här bilden borta. Många försöker sälja saker som dukar, grönsaker, pappersnäsdukar eller rostade majskolvar. Det senare är inget nytt, men försäljarna har blivit fler.
Mitt bland alla greker som försöker överleva finns också mörkhyade män som bland annat säljer väskor och leksaker. De är ständigt på vakt och beredda att rafsa ihop sina varor och springa när polisen kommer för en meningslös razzia. När polisen gett upp lägger de välorganiserade försäljarna fram sina varor igen. Är det risk för regn byts väskorna snabbt ut mot paraplyer. Det är tydligt att någon styr i bakgrunden.

Det har blivit fler gatumusikanter som sitter där med sitt instrument och försöker tjäna någon euro. Det är tragiskt, men samtidigt trevligt för många är mycket duktiga musiker. Vi är i Athen de sista dagarna i oktober och de första i november. Vi kommer den 30 oktober och den 31 hör vi högtalare och ser en folkmassa som spärrar av den gata vi tänkt gå. Det är en av alla återkommande demonstrationer i Athen, en liten manifestation som inte uppmärksammas i svenska medier.
Den första oktober skjuts två av extremistpartiet Gyllene Grynings medlemmar till döds och en tredje skadas. Om detta rapporteras nöjaktigt i en del svenska medier.

Vi hinner lämna Athen innan det är dags för strejk. Väl hemkomna kommer besked den 6 november att det är 24 timmars generalstrejk och offentlig verksamhet stoppas. Problemet vid sådana strejker kan för en besökare vara att flygen inte går. Att komma från och till flygplatsen är oftast inga problem. Hotellen har lösningar om inte taxi skulle gå.
Athens taxichaufförer har dåligt rykte och är kända för att försöka lura turister. Vi gör några taxiresor, men kan konstatera att chaufförerna tar rätt väg och håller sig till rätt summa. Kanske skyddas vi av att adressen sägs med något så när rätt grekiskt uttal. Kanske är det bara tur.
Det är varmt i Athen och mycket turister är i rörelse, men trots det är det tomt på många utomhusserveringar. Andra har dock mycket folk och det verkar vara så att folk inte vill vara de första gästerna. Sitter det redan några där så är det lättare att slå sig ner. Men det ska sägas att en del av de tomma serveringarna skulle jag själv undvika medan jag gärna är den första gästen på andra.

Den 1 november rapporteras att Grekland inte längre är ett i-land utan klassificeras i indexsammanhang som tillväxtland. Det är kreditinstitutet Standard & Poor´s och analysföretaget Dow Jones som gjort bedömningen att Grekland inte längre har en utvecklad marknad. Grekland hamnar nu i u-ländernas aktieindex tillsammans med länder som Marocko och Egypten.
Den 5 november kom EU-kommissionens höstprognos som spår att Grekland väntas få en tillväxt 2014 och att arbetslösheten ska minska till 24 procent 2015.
Redan i september sade premiärminister Samaras att Grekland inte behöver dra åt mer om nya nödlån behövs. Det har dock inte skapat någon optimism. Grekerna blir allt mer luttrade och uppgivna. Nu tror man allmänt på och fasar för en hård och kall vinter. Nu tror man allmänt på och fasar för en hård och kall vinter. Blir det så får många problem i bostäder som man inte har råd att värma upp.

I september föll också konsumentpriserna med 1,1 procent jämfört med förra året. Det är inte till någon stor hjälp för den som inga pengar har. För en turist finns det dock fördelar med krisen. Det är så lätt att pruta i affärer att man inte ens behöver säga något förrän en varas pris sänkts från 70 euro till 50. 2009 skulle det inte ha hänt.
Men Athen är inte samma stad som den varit. Vid 1980-talets början var det i princip säkert att kvälls- och nattetid gå var som helst. Nu finns det områden dit man inte går när det blivit mörkt. Droger och prostitution har blivit vanligare och mest syns det vara utländska ligor som ligger bakom.
Polisen åker runt på motorcyklar och gör vad man kan för att hålla staden säker, men man får en känsla av att vissa områden lämnas därhän. Så ska man åka till Athen? Ja, det ska man. Staden har så mycket att erbjuda och tar man in på hotell i rätt områden så är det inga problem. Historien, kulturen, musiken, folket och värmen finns alltid kvar.

Lennart Götesson