Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ätstörd eller hälsosam?

/

– Var går gränsen mellan ätstörning och hälsosamt ätande, undrar Gisela van der Ster, dietist på Dala ABC och en av dem som talade under en informationsdag.

Annons

– Mat och träning har antagit närmast religiösa proportioner, sade hon.

Hon frågar sig var gränsen går till ett stört ätbeteende när många får ångest av mat och hon säger samtidigt att det handlar om stört ätstörning när det påverkar ens vanliga liv.

Men många, många vuxna inte vet vad bra mat är och då är det lätt att ryckas med i olika trender, säger hon och tar gluten som ett exempel. .

– Gluten pekades ut som boven till nästan allt för några år sedan men i befolkningen har 1-2 procent celiaki, glutenintolerans. Gluten blev som en farsot samtidigt som botemedlet hette kvarg som beskrevs ungefär som en ny dunderhonung.

Det är alltfört stort fokus på enstaka livsmedel som till exempel rapsolja och på protein, säger hon.

Kokosolja har också seglat upp som ett universalläkemedel, säger hon.

– I dag har vi inte sju dödssynder, vi har den nya hälsomaten. Men bönpasta för 160 kronor kilot kan inte vem som helst unna sig. Så min stora fråga är kan enskilda livsmedel frälsa oss från ondo?

– Vi talar om vilka vi är genom den mat vi äter, så vi följer nyttighetstrender för att visa att vi händer med. Och fetma är den verkliga farsoten, den är vi beredda att göra nästan allt för att slippa. Har vi ett BMI över 25 så kommer vi inte in i himlen.

Träning kan också bli en ohälsosam besatthet, säger hon.

– När den blir ett tvång.

Det blir ständiga krav på att prestera mer hela tiden, säger hon och liknar årskort på gym vid år tids avlatsbrev. En sorts botgöring för att begrava sina synder.

Det är inte lätt att värja sig när den felfria kroppen tycks ha blivit ett sekulärt frälsningsmål, ett sorgligt grupptryck, säger hon.

Och bloggen har blivit vår tids nya biktforum, säger hon samtidigt som företag lägger miljontals kronor på produktplacering.

– Vi behöver inte leta detaljer. Det finns inte en typ av livsmedel som gör mig tjock, lika lite som det finns en typ av livsmedel som gör mig smal. Det viktiga är att äta lite av varje. En sockerbit i kaffet gör inget.

Det handlar om att äta balanserat och täcka vårt energibehov, säger hon.

Dala ABC förordar inga dieter utom 6:7 dieten, säger hon skämtsamt om att äta sex gånger om dagen mellanmål inberäknade och sju dagar i veckan.

De här diskussionerna förs hela tiden på Dala ABC, betonar Lena Westin, verksamhetschef.

– Och den här samhällssynen som vi alla möter och som vi alla drabbas av på olika sätt drabbar personer med ätstörning särskilt hårt.

– Vi diskuterar mycket och i gärna i grupp. Vi drabbas av de här trenderna om mat och träning men den som börjar få stress kring mat eller använder mat och träning som ångestdämpade medel är mer utsatt och riskerar att gå igång mer på de här hälsobudskapen.

– Vi ser också hur trycket hela tiden ökar på vad vi ska äta och hur vi ska se ut och hur detta i sin tur påverkar hur vi mår och vår självkänsla. Det krävs styrka och mycket stöd för att orka stå emot trycket.

Ätstörningar kan se ut på olika säger, betonar hon.

– Det syns inte alltid utanpå att någon har en ätstörning, men plågan inuti den drabbade kan vara lika stor oavsett om det handlar om anorexi, bulimi, hetsätning eller till exempel extrem träning.

Men i perioder av våra liv, som vid olika "övergångar" som under tonåren är vi extra sköra och mottagliga för omvärldsbilder och då krävs kraft att stå emot och våga vara den man är, säger hon.

– I ett samhälle med så många budskap om "hur vi ska vara" för att vara bra och lyckliga behöver vi granska budskapen, säga ifrån och protestera. Vi behöver försvara våra rättigheter att få vara som vi är.

Den som är drabbad av ätstörning bär ofta på mycket skam och skuld och känns sig ensam och att ha problem, säger hon.

– Att möta andra i liknande situation är därför väldigt viktigt. Genom dessa möten och samtal kan bilden av problemet förändras, det går lättare att se vad som kommer utifrån - som olika budskap om livsmedel som hälsobringare eller budskap om "hur vi ska se ut".

– Att söka hjälp är ett viktigt steg att ta. Gisela har också skrivit boken Mattillåtet som är en praktisk vägledning för dig om har en ätstörning. Den finns på förlaget Randi.se i Linköping.

Dala ABC är ett kunskapscenter för ätstörningar i landstingets regi och ligger i Falun. Det har funnits i fem år och man ville nu nå ut med lite mer information.

LÄS MER

Landstingets hemsida

Riksföreningen mot ätstörningar

Annons