Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att ägna sig åt ett intresse gör livet roligare att leva

I samband med nationaldagsfirandet vid Grytnäs hembygdsgård 2006 utsågs Elsa Haglund till Årets Grytnäsbo. Juryns motivering löd, ”För mångårigt arbete för kulturens bevarande, gedigen kunskap om och stor färdighet i äldre hantverk, samt ett hjärtligt engagemang för Grytnäs Gammelgård och Grytnäs Vävstuga

Elsa Haglund var till bara för något år sedan en ofta sedd gäst vid gammelgården i Grytnäs där hon jobbat aktivt, inte minst i fråga om textilt hantverk. Elsa är också en av eldsjälarna bakom Grytnäs Vävstuga, dit hon fortfarande går tre till fyra gånger i veckan. Eller när andan faller på, som hon säger själv.

– När det blir Medeltidsdagarna här i Avesta i september ska jag vara med vid Gammelgården för att visa hur man spinner garn med spinnrock, och jag ska även visa Gammelgården invändigt för besökarna. Annars blir det inte att jag är där så mycket nu för tiden.

Elsa berättar att maken Georg gick bort för två år sedan, och förra året beslutade hon sig för att sälja huset i Skogsbo som familjen flyttade till i början av 1970-talet.

– Det blev alldeles för stort för mig att bo kvar i huset ensam. I lägenheten jag flyttat till nu har jag nära till Grytnäs Vävstuga, och på somrarna kan jag sitta på min fina balkong i solen och klippa mattrasor som jag sedan använder när jag gör mina mattor. Trasmattorna väver jag hemma, och det känns bra i de här tiderna när man ska återanvända så mycket som är möjlig. Det kan vara kul när man ser någon gammal textil invävd i mattan som man använt till något annat tidigare. Jag slänger inget jag kan använda igen, säger Elsa Haglund och skrattar.

Elsa Haglund var bara 15 år då hon blev erbjuden jobb på apoteket hemma i barndomsbyn Hede i By socken. En dag när Elsa besökte apoteket för att handla till familjen frågade apoteksföreståndaren om hon kunde tänka sig att börja jobba hos dem. Ett generöst och välkommet erbjudande hon inte tackade nej till.

– Klart du ska ta det, sade min kloka pappa. Vi var många i familjen, och nu kunde jag i fortsättningen betala 50 kronor i månaden hemma och hjälpa till med försörjningen. Jag jobbade kvar i fem år på apoteket i Hede, och 1950 flyttade jag till Uppsala där jag fått en tjänst på ett apotek i staden.

För att skaffa sig nya vänner och lära känna människorna i Uppsala började Elsa gå på folkdanskurser, och det var också så hon träffade sin stora kärlek och blivande man Georg vid en trevlig danstillställning i staden.

– Vi åkte upp åkte upp till Dalarna och gifte oss i Hedemora kyrka sommaren 1952. Jag kände prästen Bergström som tidigare tjänstgjort i Hede och han hade även döpt mina yngre syskon. Jag minns att det regnade under bröllopet, och lite regn i brudkronan betydde visst lycka sade man. Vi fick ett bra liv tillsammans och höll ihop i 60 år tills döden skilde oss åt för två år sedan, säger Elsa.

I början av 1970-talet flyttade familjen Haglund med sina tre döttrar från Uppsala till Skogsbo då Georg fått jobb som instrumenttekniker vid Avesta Jernverk. Elsa fick ganska omgående en fast anställning som apotekstekniker i Avesta.

– Jag har varit apotekstekniker i nästan hela mitt liv, och trivdes väldigt bra med mitt jobb. Men jag har även haft fritidsintressen som berikat mitt liv på ett fantastiskt sätt.

Elsa började väva i början av 70-talet efter att hon fått ärva en gammal vävstol av sin mor, och det var också början till hennes intresse för hantverket.

– Efter att vi flyttat till Avesta 1971 började jag besöka Grytnäs Vävstuga och med åren har jag hela tiden lärt mig något nytt. Förhoppnings har jag också lärt andra av det jag kan, säger Elsa.

På sin 50-årsdag fick Elsa en riktig överraskning av släkt och vänner som köpt både ny vävstol och spinnrock åt henne i födelsedagspresent.

– Vi ville helst ha något arbete för händerna jag och min man Georg. Jag hade mina projekt och vävarbeten på fritiden, och Georg gjorde slöjdarbeten i både trä och metall. Georg spelade piano sedan tidigare, och på 80-talet lärde han sig även att spela nyckelharpa. Han blev väldigt duktig på sitt nya instrument och höll senare också kurser för ungdomar och andra intresserade. Att ha en sysselsättning man tycker om gör livet så mycket roligare att leva, sade vi båda två.

Elsa berättar att de sista två åren har hon firat midsommar tillsammans med dottern Maria och hennes familj i Orsa.

– Det är alltid roligt att få komma någon annanstans. Mina barnbarn är med och sjunger i Orsa ungdomskör, och det var en härlig upplevelse att få höra dem sjunga i grannbyn Skattungbyn under midsommarhelgen, säger Elsa Haglund.