Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Att bygga med trä är bland det mest klimatsmarta vi kan göra"

Skogen – vårt gröna guld – är en nyckel till klimatsmart tillväxt och hållbar utveckling. Genom att bygga fler hus i trä kan vi minska byggprocessens klimatpåverkan avsevärt. Produktionen av trähus kräver under hela sin livscykel mindre energi och orsakar mindre koldioxidutsläpp jämfört med andra byggmaterial.

Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och på sikt ska vårt energisystem bygga på 100 procent förnybar energi. Den här omställningen till en biobaserad ekonomi innebär att vi byter ut fossil olja mot förnybart biologiskt material – biomassa. Här har Sverige en fördel eftersom vi bland annat kan använda det som växer på våra åkrar, i våra skogar och det vi kan hämta från hav, sjöar och vattenbruk.

Skogsindustrin har ett exportvärde på runt 127 miljarder kronor per år, vilket innebär att vårt land är världens tredje största exportör av papper, massa och sågade trävaror.

MER DEBATT: Lyssna på tonerna från skogen – det svenska bioekonomiundret

Skogsindustrin är oerhört viktig för vårt land. Cirka 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog och skogsindustrin har ett exportvärde på runt 127 miljarder kronor per år, vilket innebär att vårt land är världens tredje största exportör av papper, massa och sågade trävaror. Skogen genererar både arbetstillfällen, tillväxt och möjlighet till rekreation, samtidigt som den har potential att spela en huvudroll i omställningen till ett fossilfritt samhälle.

För att ytterligare utveckla den hållbara skogspolitiken arbetar regeringen med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram genom tiderna. Visionen för programmet är: ”Skogen – det gröna guldet – ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”. Tillsammans med andra politikområden, företrädare för skogens intressenter och intresseorganisationer arbetar regeringen med strategiskt viktiga frågor i skogens hela värdekedja. I arbetet ingår bland annat att stärka exporten av produkter ur skogen och öka byggandet i trä.

Regeringen har även lanserat fem samverkansprogram för att stärka Sveriges globala innovations- och konkurrenskraft. Genom samverkansprogramet för cirkulär biobaserad ekonomi ska biobaserade produkter, som förnybar skogsråvara, användas för att ersätta fossila produkter. Den cirkulära ekonomin innebär att främja en resurseffektiv återanvändning och återvinning av produkter och material.

MER DEBATT: Låt skogsavverkning rädda klimatet

Sverige har en lång tradition av trähusbyggande och under 2000-talet har flerbostadshusbyggandet i trä gradvis ökat genom teknisk utveckling och industriella byggmetoder. Det finns planer på att bygga trähus upp till 15 våningar i Hagastaden i Stockholm och 22 våningar i Sundbyberg. I Bålsta i Habo finns markanvisningar för ett bostads- och kontorshus i 17 våningar i trä. I Skellefteå planeras ett kulturhus och hotell i 19 våningar. Det här är en spännande utveckling.

När det industriella träbyggandet ökar i omfattning kan byggprocessen flyttas till högeffektiva fabriker och byggtiderna kan också förkortas betydligt. Regeringen vill ta bort hinder för ett växande industriellt byggande, vilket är en del i vårt bostadspaket med 22 åtgärder för ökat bostadsbyggande.

Att bygga med trä är bland det mest klimatsmarta vi kan göra. Trä tillför ingen ny koldioxid till atmosfären, eftersom växande skog binder och lagrar koldioxid. Genom att öka användningen av trä kan hela byggprocessens klimatpåverkan minskas avsevärt. Det här är viktigt både för en klimatsmart tillväxt och en hållbar utveckling.

Sven-Erik Bucht (S)

Landsbygdsminister

Peter Eriksson (Mp)

Bostads- och digitaliseringsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel