Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att hitta sina rötter

Vad händer med en ung pojke i mötet med ett främmande land? Besvikelse, förundran eller blockering?
I 17 timmar härifrån skriver Cilla Naumann vad som händer när Tom och hans bästa vän Kalle med familj reser till Colombia för att söka efter hans fosterfar Juans rötter. Juan har kommit till Sverige som spädbarn i sällskap med sin moster och vet mycket litet om sitt ursprung och det land han är född i.

Recension17 timmar härifrån
av Cilla Nauman
Utgiven av Alfabeta

Toms föräldrar har beskäftigt tutat honom full med varningar för vad som kan hända i Colombia, speciellt i huvudstaden Bogotá. Enligt statistiken världens farligaste stad, där mord på öppen gata tillhör vardagen liksom knarksmuggling. Tom har blivit varnad kringströvande gatubarn vars huvudsakliga inkomstkälla är fickstölder.

När familjen efter den långa flygresan hamnar i en förstad till Bogotá är det med den blicken Tom iakttar verkligheten runtomkring sig: han ser stor fattigdom, egendomliga människor som man inte kan lita på, smuts och förnedring.
Juan har ingen aning om var de ska börja leta efter hans försvunna släkt, men får ett tips som för dem från Bogotá ut i landet mot havet och det är här äventyret börjar. Resan för dem ut till platser dit inga ordinarie turister reser, Tom och Kalles familj hamnar i djungeln, ser krokodiler och andra exotiska djur, dyker i laguner och korallrev.
Framför allt möter de människor av ett helt annat slag än de som Toms föräldrar varnat honom för: han möter värme och generositet, omtänksamhet och glädje – inte minst gäller det Juans moster Anita som de till slut finner i en liten by, dit få människor hittar.

Det sägs att den som gör en resa har något att berätta, Tom inser snart att han rest till Colombia med massor av fördomar och att verkligheten är en helt annan än den han föreställt sig.

Lena S. Karlsson