Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att korrigera eller bestraffas

Birger Schlaug undviker i ”Grönt v/s liberalt?” än en gång att bemöta fakta om Tobinskatter och väljer istället att ägna tid åt politiskt etiketterande. Återigen påstår han saker som går tvärtemot all empiri, och verkar dessutom ignorera att vi har åsikter gemensamt.

Annons


Schlaug menar att vad som behövs för miljön är spelregler – med grön skatteväxling som komplement – kombinerat med offentliga satsningar. Det håller jag helt med om. Jag var en av författarna till boken ”Grön Skatteväxling” som kan laddas ner gratis från FORES hemsida. Likaså är FORES miljöprogram inriktat på policyförslag för att förbättra marknaderna, som idag präglas av ett antal misslyckanden och barriärer vilka ofta har en negativ effekt på miljön. Marknadskorrigerande regleringar är därför inget vi utesluter.

Men till skillnad mot Birger Schlaug är FORES ålagda att undersöka frågor ur ett forskningsbaserat och partipolitiskt oberoende perspektiv. Och forskningen tycks tämligen entydig i att det inte finns något som talar för att Tobinskatten är ett bra styrmedel för att korrigera finansmarknaden, snarare tvärtom. Utifrån detta hamnar jag på en annan ståndpunkt än vad Schlaug gör; jag vill se åtgärder som reellt skapar en bättre fungerande finansmarknad, medan Schlaug tycks mer inriktad på att bestraffa vissa aktörer.
Schlaug påstår felaktigt att Tobinskatten vore ett instrument för att bromsa den kortsiktiga spekulationsekonomin. Men forskningen visar att en Tobinskatt ökar volatiliteten på marknaden, vilket snarare gör spekulation mer lönsam. Att sedan argumentera för en Tobinskatt därför att ”De Gröna länge verkat för Tobinskatt” känns som att välja ett alltför snävt perspektiv för sina ståndpunkter.


Christofer Sköld
tf. Chef miljöprogrammet
FORES - Forum för reformer och entreprenörskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel