Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att prova att leva på flykt

När Malin Foxdal berättar om sitt nya teaterprojekt slår begreppet "Tänk om det varit jag" mot spegelbilden i det lilla sminkrummet på Dalateatern. Andra grundfärger i föreställningen är frågor om slumpen, ödet och aktiva val.
– Jag kommer att gräva djupt, i dubbla karaktärer, för att påminna om vilka vi var och vilka vi är, säger Malin Foxdal.

Annons

Just nu skrivs dramatik om människors utsatthet. Premiären är i november på Dalateatern. Både Dalateatern och Konstnärsnämnden är involverade i projektet.

"På andra sidan Swede Hollow" är än så länge bara ett arbetsnamn. Pjäsens handling är tänkt att utspela sig i Sverige och Amerika år 1917 och 2017. Malin Foxdal skriver musik och text. För att kunna sätta sig in i de svenskar som utvandrade till Amerika i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet är hon under två veckor på resa i USA. Foxdal följer fotspår som ofta ledde till slum och alienation. Till ett snarlikt utanförskap som många av våra nyanlända befinner sig i idag.

– Jag började skissa på föreställningen efter att ha läst Ola Larsmos artikel om de svenskar som utvandrade till Amerika för över hundra år sedan.

Smutsiga, illaluktande och obegåvade var några av fördomarna mot de nyanlända svenskarna. Ett tusental av dem levde i ett ökänt slumområde i Minneapolis/Saint Paul – en dalgång som än i dag går under namnet Swede Hollow.

– Hur var livet i Swede Hollow, ur ett kvinnligt perspektiv? Jag vill också väcka frågor om vår självbild överhuvudtaget. Vad har vi i Sverige byggt den på? Kan vi identifiera oss med tiggaren som sitter utanför mataffären? Hur är det med "Svensken" idag? Hur långt har du till tanken på att "Det kunde ha varit jag?" eller är du helt tömd på empati?

Den nya musikteaterföreställningen handlar om ödet. Hur mycket kan vi påverka själva och existerar "slumpen".

– Det är välbekanta och existentiella frågor vi alla kan relatera till. Nu som då handlar det om vanliga människor med vanliga drömmar och rädslor. Att vara rädd styr ofta våra val.

Elvira, i föreställningen, är Malin Foxdals alter ego. Hon reser i tid och rum. Vilka utmaningar hade en ung kvinna 1917? Vilka har hon idag? Foxdal ser tydliga kopplingar mellan den svenska utvandringen och dagens flyktingvåg till Sverige.

– På hundra år har mycket hänt. Dock, många problem existerar fortfarande, på samma sätt fast i en annan tid. Det kommer att bli känslomässigt krävande att gestalta, men det är just det jag vill undersöka.

Under senaste året har Malin Foxdal turnerat med föreställningen ”Brorslotten” som bygger på en folksaga om Falun och Falu gruvas historia. Föreställningen "På andra sidan Swede Hollow" har premiär 8 november i år. Med sig på scenen har hon musikerna Magnus Zetterlund och Anders Nygårds.

Fakta

Från mitten av 1800-talet till 1920-talet utvandrade över en miljon svenskar till USA. 1910 bor 1,5 miljoner svenskar i USA. Folkmängden i Sverige är vid tidpunkten 5,5 miljoner. Även om vissa emigranter lämnade Sverige för att de såg affärsmöjligheter i det nya landet var det utbredd fattigdom och nöd som drev de flesta till att lämna Sverige.