Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vinna hattparaden var dagens huvudmål

I den stekande sommarvärmen i Sundborn hade några tappra personer radat upp sig för tävling. De hade smyckat sina huvuden när det var hög tid för hattparad under Stora Hyttnäs­dagen i lördags.

Solen gassar och många har sökt efter skugga under buskar och träd. Snart ska de tävlande i hattparaden gå ett varv på innergården och visa upp sina fina kreationer.
– Det är så roligt med mycket folk, detta är ju sannerligen en väldigt trevlig samlingspunkt. Hattparaden är den populäraste punkten under dagen, det är då folk kommer hit och tittar, säger Ann-Christine Wiborgh, ansvarig för Stora Hyttnäsdagen.

Under hattparaden bedöms de tävlande av en jury som består av tre personer. I år var det bland annat Elisabeth Stjärnbergs tur att få vara jurymedlem.
– Det är första gången jag är med i juryn, och det är väldigt roligt. Det är svårt att bestämma vem som ska vinna, säger Elisabeth Stjärnberg.

Tävlingshattarna hade delats in i tre kategorier, elegant, roligt och barn. I den roliga kategorin vann paret Vendela och Mats Magnusson som så passande klätt ut sig till kanelbullar. Bland barnen så segrade Ester, som gjort en egen hatt med budskapet ”rädda djuren” som inspirerats av regnskogen. Barnen vann en varsin biobiljett och de äldre tävlande vann en hyttnäsmatta.
– Den är jättefin, vi ska lägga den på en fin plats i vårt vardagsrum. Det är så roligt att få vara med här, det är ett väldigt fint ställe, säger Vendela ”bullen” Magnusson.

Det var totalt 19 stycken tävlande och paraden hade även fått besök från Hässelby, i Stockholm. Tage och Tyra Forssell är tvillingsyskon och var med och tävlade i fina utstyrslar. Tyra kom tvåa med motiveringen ”att en hatt kan få plats på ett sådant litet huvud är värt ett pris”, enligt juryn.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se