Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta lagföringar – bara under det här året

9 augusti meddelades han åtalsunderlåtelse för brott mot knivlagen, narkotikabrott, rattfylleri och en grov olovlig körning som är den 132:a – minst.
Förra tisdagen greps 54-åringen med stöldgods på Källgatan i Borlänge. Och sitter nu häktad för fem nya brott i vad som blir hans åttonde lagföring – i år.

54-åringen häktas nu för häleriet i Borlänge och för ett inbrott. Det misstänkta häleriet består att han kört omkring på en stulen moped. 54-åringen nekar och hävdar att han bara åtagit sig att hjälpa till med flytt av mopeden som han inte visset var stulen.

Det påstådda stöldförsöket, ett inbrott i en källare vid Trotzgatan, förklarar 54-åringen med att han ansåg sig tvungen att bryta upp en dörr till vad han trodde vara en toalett i en situation av akut kissnödighet.
I häktningsframställningen begärdes han häktad också för stöld i förskolan Kvarnforsgården i Borlänge i januari, vid Kvarnsvedsvägen i oktober förra året och vid Per Smeds gata i maj i år. Svea hovrätt har avvisat ett överklagande av häktningen.

54-åringen har i skrivande stund 66 avsnitt i belastningsregistret varav sju anteckningar i år.
Han dömdes i januari till en månads fängelse och förverkande av två villkorliga från ett tidigare straff för en stöld vid lasarettsbygget på kvällen 12 december.
I domen ingick också ett snatteri.
Han frigavs 7 februari och ertappade med nya brott tre veckor senare vilket ledde till en av många åtalsunderlåtelser, nu för brott mot fordonsförordningen.
14 mars meddelades han kontakt förbud gentemot en tidigare sambo, en av flera kvinnor under åren som på det här sättet försökt freda sig mot 54-åringen. Dagen efter meddelades åtalsunderlåtelse för fem brott mot fordonsförordningen.
9 april dömdes 54-åringen för det brott han blivit känd för, fem fall av grov olovlig körning. Han hade då ertappats 14, 21 och 27 februari, 6 och 19 mars på gator i Falun och Borlänge.

I domen noteras att han ansökt om stödboende och öppenvård varför han dömdes till skyddstillsyn.
Av senare meddelade åtalsunderlåtelser framgår att han kört bil flera gånger, även berusad, utan att det kom att avhandlas i domen.
Det kan nämnas att 54-åringen 2010 blev riksbekant för att då ha dömts för sin hundrade olovliga körning. Utifrån det kan konstateras att han numera lagförts för minst 132 liknande brott.
Av häktningsframställningen framgår vidare att han återföll i brott senaste en månad efter den utdömda skyddstillsynen.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se