Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Auktionist håller högt tempo för att behålla publiken


- Ropa högt och håll ögonkontakt med auktionisten!
Tipset kommer från Jan Östensson, Dalarnas Auktionsbyrå, som höll i tisdagens auktion i Bodarna.
När det är 700-800 personer i publiken kan det vara svårt att uppfatta alla bud.
- Den som är ovan och lågmäld riskerar att inte få igenom sitt bud, säger Jan Östensson.

Jan Östensson har varit med i Gagnefs Auktionsvecka i alla år. Vecka 29 är en bra tid, då har semestrarna kommit igång på allvar, säger han när DD hälsar på under tisdagens visning ett par timmar innan auktionen startar.
63-årige Östensson har haft sin borlängebaserade auktionsfirma i 25 år. Det är full skjuts på affärerna och förutom Jan själv är fyra personer heltidsanställda i företaget.

Att koncentrera ett antal auktioner under en och samma vecka lockar mycket folk, säger Jan Östensson.

- Vi har alltid två auktioner under veckan. I fjol kom drygt 700 personer på varje. Det är trevligt, men samtidigt är det mer svårjobbat. Det kan vara besvärligt att uppfatta alla bud, och risken är att de som är ovana och lågmälda inte hörs.
Att gå på visningen och titta ordentligt på grejerna, är en bra tips inför en auktion, liksom att bestämma sig för hur långt man är beredd att gå i budgivningen.
- Det är bra att skapa ögonkontakt med auktionisten, ropa högt och vara med från början i budgivningen, råder Jan Östensson.

Under tisdagsauktionen gjordes 600 utrop. Pelle Molin övertog klubban när Jan Östensson tog en rast. Tempot ska vara högt så att inte folk tröttnar och åker hem.

- Förr hade folk mer tålamod. Efter några timmar börjar åhörarskaran minska otroligt fort, och efter fem timmar är det inte många kvar, berättar Jan Östensson.

Det är slitsamt att ha en auktionsfirma, mycket kånkande och bärande. Jan Östensson är även auktoriserade värderingsman och tar åt sig en hel del sådana uppdrag. Det kan bland annat handla om dödsbon som ska värderas. Oftast anlitas han på uppdrag av arvingar, men det är heller inte ovanligt att han arbetar för Allmänna arvsfonden.

- Kanske tror folk att de är odödliga. De låter bli att skriva testamente. Finns det inga arvingar så tillfaller kvarlåtenskapen arvsfonden, berättar Jan Östensson.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANS