Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Australier har hittat järnmalmskropp

 ­Australiska Drake Resources har hittat en järnmalmskropp när det borrade efter guld.

Fyndet finns i undersökningstillståndet Orsen på gränsen mellan Smedjebackens och Säters kommuner. Drake skriver, i sin ansökan om tre års förlängning av undersökningstillståndet, att området har den näst kraftigaste magnetiska anomalin i västra Bergslagen. Borrningen av det första hålet 2011 visade på en 60 meter bred mineralisering med 28,5 procent järn och det andra grundare hålet en 15 meter bred järnmalmsmineralisering med 38,7 procent järn. 2012 borrades ytterligare sex hål.

”Resultatet bedöms som potentiellt och intressant”.

Drake, som nu efter flyg- och borrundersökningar vet var malmkroppen ligger, minskar undersökningstillståndet från 1 092 hektar till 337 hektar. Bolaget vill veta hur djupt malmkroppen går vid Lilla och Stora Gruvsjön.

Drake förlänger också det intilliggande guld-undersökningstillståndet Gruvsjön 2 i Säters kommun men minskar det från 613 hektar till 76 hektar.

Bo Joffer
Bo.Joffer@dt.se