Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Avbryt vargexperimentet”
I ett pressmeddelande anser Jägarnas Riksförbunds förbundsordförande Solveig Larsson att det är ett oförsvarligt slöseri med samhällsmedel att på det sätt som skett försöka behålla den genetiskt viktiga vargtiken.
Hon har flyttats söderut sammanlagt fyra gånger – och har vid samtliga tillfällen återvänt från utsläppsplatsen och begett sig norrut. Något som hittills kostat staten närmare 5 miljoner kronor.

Förutom att Jägarnas Riksförbund tycker att det är slöseri med samhällsmedel påpekas också.
– Därtill utsätts människor i vargtikens närvaro för stora direkta och indirekta kostnader. Vi har tidigare framfört att hon skulle skjutas och nu under bevarandesidans vetorätt mot skyddsjakt att hon ska inhägnas, säger Solveig Larsson.

Det faktum att vargen nu åter närmar sig de områden där hon, enligt Jägarnas Riksförbund, gör helt oacceptabel skada förstärker bara bedömningen att ingen hänsyn tas till drabbade näringar – i detta fall rennäring.
– Från Jägarnas Riksförbund kräver vi att förvaltningsdomstol och myndigheter nu tar sitt ansvar och att vargen omgående avlivas genom statens försorg för att förebygga ytterligare skador.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se