Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Avdraget är orättvist”

Den som har lägst kommunalskatt får högsta avdraget på skatten som betalas.
– Systemet är helt orättvist för oss pensionärer, säger Kjell Fogelquist i Ulfshyttan.

Han har engagerat sig i frågan om jobbskatteavdraget. När det kom 2007 var det skattereglerat. Men 2009 ändrades systemet och blev inkomstrelaterat.
– Då vände det på allt, säger han.
Den som är pensionär och fortsätter arbete får göra ett jobbskatteavdrag. Det innebär 20 procent avdrag på den inkomst vederbörande har upp till 100 000 kronor. Därefter sänks avdraget till fem procent.
Det som Kjell Fogelquist mest ondgör sig är den som har låg kommunal skatt får i procent högre avdrag än den som har högre kommunalskatt.

Den som tjänar 100 000 kronor får 20 000 kronor i jobbskatteavdrag. Har vederbörande låg kommunalskatt, säg 29 kronor per 1 000 intjänade kronor blir den skatten 290 kronor per intjänat 1 000 kronor. Det innebär 29 000 kronor i skatt på en inkomst på 100 000 kronor.
Den som ligger i en högre skattetabell, säg 35 kronor per 1 000 intjänade kronor får betala 35 000 kronor i skatt men får bara 20 000 i jobbskatteavdrag.
Den som tjänar över 100 000 kronor upp till 300 000 kronor får göra jobbskatteavdrag med bara fem procent. Jobbskatteavdraget är detsamma inom hela det spannet och gynnar åter den som har låg kommunalskatt.
Kjell Fogelquist har sedan 2009 försökt få politiker och andra makthavare att se det orättvisa i jobbskatteavdraget.

Han berättar att han kan vakna mitt i natten och undra hur det kan vara så här.
– Så här ska det inte vara, säger han bestämt.
Han har talat med Kurt Kvarnström som hört efter hur det ligger till. Svaret är att jobbskatteavdraget inte är påhitt från S och att man inte gillar det men accepterar att det finns och lär inte avveckla det. Möjligen kan man tänka sig att ”hyvla” på det för högre inkomster.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se