Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även Ludvikas över föringsteknik involveras

ABB och Vattenfall tecknade på tisdagen ett samarbetsavtal om att bygga upp ett forskningscenter för att utveckla framtidens smarta elnät. Ett projekt som mest kommer att betyda arbeten för ABB i Västerås, men också till viss del för Ludvikaenheten genom tekniken av överföring och styrning av likström.

Den forskning satsning som nu görs ska hitta de nya system som behövs i framtidens elsystem. Det som i dag kallas smarta elnät, men ännu bara är ett tankeprojekt. Ett projekt som nu ABB och Vattenfall nu vill göra verklighet av.
Sten Jakobsson, vd för ABB-Sverige, menar att det i högsta grad kommer att bli ett permanent utvecklingscenter.
- Projektet är att ta fasta på vilka system som behövs och sedan ska de marknadsföras över hela världen.

Det som i dag kallas för intelligenta elnät, och på engelska Smart Grids, bygger på utvecklad styrning av elkonsumtion. Du ska ladda din elbil på tider när det finns tillgång på billig el eller köra din torktumlare.
Sedan ska du också kunna sälja vidare el från ditt eget lilla hushåll när du har ett överskott. Överskott från exempelvis solfångaren. Vidare skall förståss vindkraft integreras i systemet. I det senare fallet kommer arbetet också att medföra att ABB i Ludvika berörs genom tekniken med överföring av högspänd likström, HVDC, high voltage direct current.

- Den här tekniken berör till större del ABB i Västerås, men också Ludvika till en del, säger Jakobsson.
De satsade medlen från de båda företagen offentliggörs inte i dag. Men i pressmeddelandet sägs att det är tillräckligt stor investering för att bli en seriös satsning. Man tror att projektet kommer att rikta omvärldens intresse på Gotland.
- Vi har förståss en uppfattning om hur mycket pengar det kan kosta, men i etapp ett ska vi arbeta med att definera projektet och räkna ut kostnaderna mer exakt, säger Jakobsson.


CHRISTER NYMAN
023-476 36
christer.nyman@daladem.se