Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även MP vill avstå

De höjda hyrorna på Peace & Loves festivalområde gör att även Miljöpartiet i Dalarna hotar att hoppa av årets festival.
– Det har blivit väldigt mycket dyrare att delta, säger Jonas Åsenius, ordförande i Miljöpartiet i Dalarna.

Det handlar om en höjning från under 20 000 kronor för en utställningsplats till 50 000.
– Vi tycker inte vi kan lägga så mycket pengar, säger Jonas Åsenius.
Tidigare har Hyresgästföreningen gett beskedet att organisationen avstår från att delta i år av samma skäl.

Peace & Love har tidigare förklarat hyreshöjningarna med att den ekonomiska situationen kräver mer inkomster. Miljöpartiet har fått svaret att ett minskat festivalområde är orsaken.
Miljöpartiets ungdomsorganisation Grön Ungdom har medverkat på festivalen ett antal år. Förutom tältplats så krävs festivalarmband för de som bemannar tältet.
– För att få en rimlig arbetssituation så måste man ha 10-15 personer och då blir det 15 000-20 000 kronor till, säger Jonas Åsenius.
Han tycker inte det är någon lösning att dra ned på öppettiderna.
– Det är inte roligt på en festival. Människor ska kunna komma och prata politik, säger han.

Men något definitivt nej har inte partiet lämnat än, uppger han.
– På riksplanet tycker partiet det är bra att vi är med. Vi har en kampanj med 250 000 samtal där vi ska prata med människor om politik. Förra året hade vi runt 800 samtal och det fortsätter även det här året.
Miljöpartiet i Dalarna tycker att offentliga sponsorer som Borlänge kommun och Falun Borlängeregionen borde kräva mer av P & L.

– Det är mycket skattemedel som används till festivalen. Då kan de ju ställa krav på en dimension av festivalen som annars går förlorad. Man blir av med det demokratiska samtalet som jag tycker ligger i deras intresse.
Falun Borlängeregionen AB går in med 600 000 i årets festival. Peter Berglund, vd i Falun Borlängeregionen, kommenterar att frågan inte har diskuterats i samband med bolagets avtal med Peace & Love.
– Det är en politisk fråga som måste avgöras av politikerna i vår styrelse. Vårt avtal är ettårigt och sen får vi se. Det finns inget löfte om någon fortsättning, säger han.
I Falun och Borlängeregionens styrelse sitter kommunalråden och oppositionsråden i de sex kommuner som äger bolaget. DD lyckades inte nå någon ansvarig för Peace & Love före helgen.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se