Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta Art blir barnbildscentrum

Avesta Art ska bli ett nav i länets Barnbildcenter.
Arbetet pågår med att sjösätta projektet.
Linda Ahtola är projektledare.

Det är landstinget, som på förslag av länskonstkonsulenten Jordi Arkö, beslutat om ett treårigt projekt.

På Barnbildcentret ska barn och unga i alla åldrar få komma och arbeta med sina idéer och få hjälp av professionella konstnärer att pröva dem.
Barnbildcentret ska utgå från redan befintliga verksamheter runt om i länet. Barnbildcentret är ett led i samverkansmodellen som Dalarna ingår i sedan årsskiftet.
Avesta Art blir själva plattformen för Barnbildcentrets verksamhet.
De som ingår i pilotverksamheten är förutom Avesta: Smedjebacken med Kulturhuset Meken, Borlänge med Barnkulturcentrum Asken, Rättviks Kulturhus, Orsa med Grafikverkstaden Orsa grafik.
– Vi arbetar med hur det ska byggas upp och fungera så att det efter projekttiden slut finns kvar, säger Linda Ahtola.

Skapandet ska stå i centrum och professionella konstnärer ska engageras.
– I dag finns det isolerade öar av barnkultur som ska kopplas ihop lite mer.
Idén är att det ska finnas tre ben: Skapande verkstad med möte mellan barn, unga och professionella konstnärer, en konsthall på Avesta Art som visar barn och ungas verk och ett digitalt arkiv med dokumentation som kan användas för forskning, referens och kunskapsinhämtning.

Förutom den nya verksamheten på Avesta Art ska ett nätverk byggas som gör att skaparverkstäderna och konsthallarna bli rörliga och kan placeras i länet övriga kommuner. Det övergripande målet är att kommunerna kan samarbeta på egna villkor och skapa en stark infrastruktur för konsten.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se