Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta behöver många nya bostäder

/
  • Kommunens och kommunalrådet Lars Isacsson utmaning är att hitta bostäder till den växande befolkningen.

Befolkningen ökar, antalet företag och jobb ökar. Fortsätter trenden behövs 200 nya bostäder om året i Avesta kommun.
– Det är en utmaning, men bra mycket roligare än att behöva riva bostäder, säger Lars Isacsson (S).

Annons

Vid årsskiftet bodde drygt 22 000 personer i Avesta kommun. För att nå målet i Avesta 2020 med 25 000 invånare behöver Avesta öka med nästa 500 personer om året, de kommande åren. Då behövs cirka 1450 nya bostäder., 250 om året.

Ett Bostadsförsörjningsprogram för 2015-2020 är på gång. Det bygger på principen att äldre som vill, ska kunna bo kvar i den egna bostaden. Ungdoms som vill stanna i Avesta ska ha möjlighet att hitta bostad man har råd med. Man ska kunna välja olika former av bostäder i hela kommunen.

För att marknaden ska fungera måste den vara rörlig, invånare ska kunna byta bostad, i dag är rörligheten trög. Det säljs få villor och det finns få lediga lägenheter.

Gamla Byn har bara 0,6 procent lediga lägenheter och kön är 6-9 månader. 3 500 personer står i kö. Det är en mycket kraft ökning både av antalet och kötiden. Även de privata uthyrarna har kö.

Det behövs fler lägenheten som är anpassade för att passa äldre. Det ökar chansen att de flyttar från sina villor och därmed ökar rörligheten på marknaden.

Eftersom Avestas befolkning har minskat har trycket på bostadsmarknaden varit lågt och det har inte behövts kommunala strategier för bostadsbyggande. Nu är läget annorlunda. Strategin i förslaget till bostadsförsörjningsprogram är nya bostäder genom rustning av icke brukbara lägenheter och nyproduktion, både genom förtätning och i nya områden.

Senast statistiken visar att det i Avesta finns 11 450 bostäder. Enligt siffror från 2012 bodde 59 procent i egna småhus, 20 procent i hyreslägenheter och 16 procent i bostadsrätter.

Det finns drygt 3000 hyresrätter i kommunen, Gamla Byn äger 997 av dem. De flesta finns i Avesta och Krylbo.

Under förra året såldes 54 villor, medelpriset var 950 000 vilket är 300 000 lägre än medelpriset i Dalarna. 32 bostadsrätter såldes, medelpris var 236 000 kronor.

Nu finns också ett förslag till program för Krylbo framme. Mellan 220 och 300 personer har tyckt till under samrådstiden. Programförslaget ska ställas ut så att alla som vill kan komma med synpunkter

– Programmet för hur Krylbo ska utvecklas behöv. Krylbo är ju en viktig del av vår framtida bostadsförsörjning, säger kommunalrådet Lars Isacsson.

Annons