Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Avesta bra på handel”

– Ni är duktiga på handel i Avesta, sa Thomas Pettersson, Svensk Handel, på ett frukostmöte i Avesta.
Han sa också att Avesta påverkas minst av Ikea i Borlänge.

Avestas befolkning ökade med 82 personer de tre första kvartalet i år. Av 300 personer som kan tänka sig att flytta till Dalarna vill 150 flytta till Avesta. Det berättade kommunalrådet Lars Isacsson när han inledde Näringslivsenhetens frukostmöte om handel, denna gång förlagt till Avesta galleria.

Thomas Pettersson, Svensk Handel Dalarna, redogjorde att Avestaborna 1989 handlade för 27.00 kronor per person, 2012 var motsvarade siffra 60 558 kronor.
2012 var ett gynnsamt år för Avestas handel.
– Attraktionskraften blir allt bättre, Avesta är en av få orter i den här storleken som har så många stora kedjor i centrum.

Dagligvaruhandeln ökade med 30 miljoner och sällanköpshandeln med 20 miljoner. Totalt handlade man för 1,3 miljarder kronor i Avesta förra året.
Thomas Pettersson sa också att Avesta är den Dalakommun som berörs minst av Ikeas etablering i Borlänge.
– Det blir ingen skillnad. Ni är vana att åka till Ikea, det tar 70 minuter till Valbo, 60 minuter till Västerås och 52 minuter till Borlänge.

Han tyckte att framtiden för handel i Avesta se ljus ut.
– Vi vet av alla undersökningar att parkeringar är mycket viktigt för handeln och det är bra att man försöker styra upp parkeringsfrågan i Avesta, sa Thomas Pettersson.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se