Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta fortsätter att växa - fullt i skolor och förskolor

Avesta är en tillväxtkommun och fortsätter att växa. Nya företag och bostadsbyggare är intresserade. Det behövs nya skolor och förskolor.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för iPhone eller i Google Play för Android

Till och med november hade Avestas befolkning ökat med 694 personer. Avesta har plussiffror in inflyttning både från resten av Sverige och från utlandet. I november var det lika många som föddes och dog i kommunen.

Många flyktingar väljer att bosätta sig i Avesta är de får uppehållstillstånd. Utöver befolkningsökningen bodde 1 januari 1015 asylsökande i migrationsverkets boenden i kommunen.

Lars Isacsson säger att befolkningsökningen är viktig.

– Att vi växer betyder att företag och byggfirmor vill investera här så att vi kan få både bostäder och fler jobb.

Samtidigt som Gamla Byn och Industristaden hyr ut mer och mer företagslokaler är flera nya företag intresserad av att etablera i Avesta och av att bygga bostäder.

– Vi vill ju att det ska gå fortare, konstaterar Lars Isacsson. Men det viktiga är att vi går åt rätt håll. Alternativet hade varit mycket sämre, om vi minskat befolkningen, tvingats stänga skolor.

Tillväxt betyder också stora utmaningar.

Domarhagskolan, Markusskolan, Johan Olovskolan och Åvestadalskolan är helt fulla.

Alla skolor har inventerats. I februari kommer ett förslag på hur skolbarnen ska få plats. Det kommer att behövas en ny skola men det kan också bli bussning av elever.

För första gången klarar inte kommunen att ge barn förskoleplats inom lagstadgade fyra månader.

– Vi har 4-5 barn som vi inte lycka placera ännu, men vi jobbar hårt på det, säger Mikael Westberg. Vi vill ju inte trycka in fler på avdelningarna.

Kommunen har byggt två nya förskolor 2015 och dessutom hyrt åtta förskolemoduler. Lokaler man tidigare lämnats tas i bruk igen och nya familjedaghem har tillkommit. En ny förskola, eventuellt tillsammans med ett åldringsboende håller på att planeras i centrala Avesta.

– Utmaningen är att det går så snabbt, säger Lars Isacsson. Så många flyttar hit på en gång och då behövs både lokaler och personal.

Det är brist i hela landet inte bara på lärare, förskollärare och socionomer nu är det också svårt att få tag på barnskötare.

– För unga som utbildar sig är det ett guldläge, och det är ju bra, säger Lars Isacsson. Behovet av arbetskraft ökar ju fler som kommer hit.

Läget är tufft för många kommunanställd.

– Personalen gör ett otroligt bra jobb, säger Lars Isacsson och vi arbetar med att förbättra arbetsmiljön.

LÄS mer från Avesta