Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta har brist på biodlare och bin

Folkare biodlareförening kämpar för att fler ska börja som biodlare. Ett ambitiöst utvecklingsprogram är på väg att genomföras.

Folkare biodlareförening vill öka den biologiska mångfalden och pollineringen i Avesta kommun genom att öka antalet biodlare och bin.

Därför startade projekt öka biodling i Avesta. Det har gett effekt men en del återstår.

Från att ha varit 27 medlemmar 2013 är föreningen nu uppe i 36.

Projektet inleddes 2013. Sedan dess har föreningsbigården gjorts mer lättarbetad, säker och handikappanpassad. Att marknads föra biodling som hobby och upplysa om binas stora värde som pollinerare har man kommit en bra bit på väg med. Föreningen har deltagit i föreningsmässan, skördefesten och biodlingens dag i Visentparken. I Visentparken sköter föreningen en visningskupa.

Föreningsbigården har utökats då sju bisamhällen invintrades i höst. Om de överlever vintern kan de generera nya avläggare till de medlemmar som mist sina samhällen.

Meningen var att medlemmar skulle kunna slunga honung i föreningsbigården både för eget syfte och som utbildning. Detta saboterades av en tjuv som stal det nyinköpta elverket innan det ens packats upp.

Nu söker föreningen projektstöd från kommunen för att kunna dra fram sommarvatten för att kunna smälta vax och för att kunna köpa ett nytt mobilt elverk.