Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta kommun får bakläxa om dubbla boendekostnader

En kvinna som överklagat kommunens beslut angående för hög hyra för sitt särskilda boende har beviljats rätt av förvaltningsrätten i Falun. Nu ska Avesta kommun se över fallet än gång till och utreda boendekostnadens storlek.

En kvinna, född 1926, ska ha plötsligt insjuknat under 2012 och var då i behov av särskilt boende i Avesta. Kvinnan hade rätt till särskilt boende av kommunen och fick även tillgång till det, men den dubbla kostnaden av de två boenden fick hon betala själv.
Kvinnan överklagade beslutet från kommunen om att hon skulle tvingas betala dubbla hyror, då hon ansåg att hon inte hade medel till detta. Kvinnans fokus låg på att bli frisk så snabbt som möjligt, och ansåg det omöjligt att betala en sådan dyr månadskostnad för dubbla boenden.
Kvinnan ville få hjälp för att kunna betala hyrorna. Detta avslog Avesta kommun, men nu har förvaltningsrätten i Falun bestämt att kvinnan ska få medel för boendekostnaden.
När den 87 år gamla kvinnan plötsligt insjuknade blev hon i akut behov av särskilt boende och tillsyn dygnet runt. Kvinnan fick bo på ett vård- och omsorgsboende med hemtjänst. Hennes lägenhet var 27 kvadratmeter stor och månadskostnaden låg på 4 333 kronor i månaden.
Vid den tidpunkten fick kvinnan betala hyran för sin gamla bostad också, något som blev en för hög månadskostnad för henne.
Kvinnan önskade då att kommunen kunde sänka hyran från 4 333 kronor till 2 352 kronor i månad för att göra det möjligt för henne att betala kostnaden. Detta avslog kommunen.
Enligt förvaltningsrätten ska en rimlig övergångsperiod tas hänsyn till av Avesta kommun vid fastställandet av avgifter gällande boendekostnad. Detta ska göras för att se om personen i fråga kan betala avgifterna och kunna avveckla sin tidigare bostad.
Någon sådan hänsyn har inte tagits i fallet med den 87 år gamla kvinnan.

Förvaltningsrätten har nu gett kvinnan rätt att få medel för boendekostnaden för att kunna betala de dubbla hyrorna. Förvaltningsrätten ger även Avesta kommun en bakläxa och vill att de ska se över fallet ännu en gång och beakta kvinnans dubbla boendekostnader.
Rätten anser även att kommunen bör se över och utreda boendekostnaden och om den är rimlig.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se