Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta och Mora kommuner gör gemensam satsning

Avesta och Mora kommuner är först ut i landet med ett läger för unga anhöriga till en demenssjuk person. Föreläsningar kommer att varvas med personliga samtal och olika fritidsaktiviteter.
Lägret arrangeras nästa helg på Sjöviks folkhögskola utanför Avesta.

- Avesta kommun ligger långt framme när det gäller stöd till personer som vårdar anhöriga, säger socialchef Annika Strand.
Avesta har byggt upp ett center för anhörigstöd, dock har mycket av arbetet varit fokuserat på äldre personer som vårdar sina anhöriga i hemmet. Nu tar Avesta kommun sikte på att ge stöd även till yngre anhörigvårdare.
Därför arrangerar Avesta och Mora kommuner gemensamt nästa helg ett läger på Sjöviks folkhögskola för personer mellan 18 och 30 år och som är anhöriga till en demenssjuk person.
Avesta kommuns anhörigsamordare Katrin Lindholm säger att idén väcktes förra hösten vid en sammankomst i Tällberg.
Syftet med lägret är att skapa en mötesplats för att ge unga en möjlighet att träffa andra unga som befinner sig i samma situation och att de kan knyta kontakter för framtiden.
- De ska upptäcka att de inte är ensamma, säger Avestas socialchef Annika Strand.
I Sverige finns i dag runt 2000 unga som har någon anhörig som drabbats av demens.
Ett annat syfte är att ge deltagarna kunskap om demenssjukdomar och även att ta upp en fråga som kan vara lite känslig; hur bemöter man en mamma eller pappa som blivit dement.
En av föreläsarna under lägret är Mattias Leslie Karlsson från Borlänge vars pappa som är 55 år har diagnosen Alzheimer. Han kommer bland annat att berätta om hur deras vardag ser ut.
Mora och Avestas respektive demenssköterskor Marie Hultén och Gudrun Sandberg kommer att samtala med deltagarna om detta med bemötande, om svårigheter och funderingar.
Kerstin Lundström som beskrivs som en guru inom demensvården och som arbetat 40 år som sjuksköterska kommer att föreläsa, och medverkar gör även geriatriker Göran Sundbäck.
- Det blir som fråga doktorn, säger Katrin Lindholm.
Samtliga deltagare har i förväg fått ange frågor som de vill ta upp och som Göran Sundbäck kommer att svara på under lägret.
Utöver dessa personer kommer även Raili Karling från Grytnäs församling, Katrin Lindholm, Avesta kommun och Mora kommuns anhörigsamordare Lena Broman att delta.
Men det blir inte enbart fokus på sjukdomsbilden, deltagarna ges även möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter som allt från att paddla kanot till att bada eller spela brännboll.
- Lägret kommer att vara helt drogfritt, säger Katrin Lindholm.
Elva ungdomar från hela landet har anmält sig till lägret, och det är det första i sitt slag. Katrin Lindholm har en förhoppning att detta ska vara starten på en verksamhet som ska återkomma och kunna utvecklas.
Hon säger att som ung få ta hand om och leva tillsammans med en förälder som drabbats av någon demenssjukdom kan skapa både frustration och ensamhet, och då kan en sådan här satsning var en hjälp på vägen.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-55 092 55
mikael.eriksson@daladem.se