Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta på plats 130 i trafik- säkerhet

Annons

Statoil och NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) har rankat kommunernas trafikskadeindex under 2012. Av Sveriges 290 kommuner hamnade Avesta på plats 130.

I den mätning som gjorts har man mätt antalet skadade och dödade personer i förhållande till kommunens invånarantal. Under 2012 har totalt 23 034 personer skadats eller dödats på vägar som kommunerna är ansvariga för. Något som är viktigt att åtgärda för att minska antalet olyckor är att hastighetsgränserna följs av bilisterna.

– Kommunerna kan öka hastighetsefterlevnaden, genom att införa cirkulationsplatsen och grupp. Det är även viktigt att anpassa hastighetsgränsen till vägarnas standard. Då kommer fler att hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Avesta hamnade på plats 130. Totalt skadades och dödades 25 människor i Avesta under 2012. Totalt hamnade 23 kommuner på första plats då ingen i kommunen drabbats av skador i trafiken, och på sista plats hamnade Malmö kommun som totalt hade 2 031 olycks- och dödsfall i trafiken under 2012.

Enligt Statoil och NTF, som gjort mätningen, finns det mycket som kan göras för att minska trafikolyckorna.

– Vi bilister har ett ansvar för att minska olyckorna genom att hålla nere hastigheten. Det är viktigt för trafiksäkerheten att ta en paus längs vägen. De chaufförer som dricker kaffe före bilfärd minskar risken för att krocka med 63 procent, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se