Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta sett med genusglasögon

Samhällsvetarna på Karlfeldtgymnasiet har sedan november undersökt hur jämställt Avesta är. Ur ett genusperspektiv har de granskat dagisen, skolorna och politiken. I går presenterade de sina resultat.
– Vilka får högst betyg? Vilka har högst lön?
Den frågan ställde projektledaren Eva Lindkvist i Karlfeldtgymnasiets aula. Rätt svar på första frågan är tjejer, på andra killar. I går hade skolan redovisning för samhällsvetarnas arbeten om genus och makt som inleddes i november. Först ut var grupp nummer fyra som tittat på hur lärarna på tre förskolor i kommunen tänker om genus. Situationen var bättre än de på förhand trott.
– Det är viktigt att Sverige jobbar med de här frågorna, säger Azize Yilmaz.
– Vi trodde att det skulle vara mindre genus än det är, säger Moa Gunell om vad de lärt sig av undersökningen.
Eleverna har intervjuat, gjort enkäter och undersökt förskolor, skolor och leksaksaffärer ur en genussynpunkt.
Tjejerna i grupp fyra säger att projektarbetet har gjort dem mer medvetna om frågor om kön. Deras presentation går medvetet i svart och vitt för att undvika färger som ofta kopplas till kön. Till exempel rött för tjejer och blått för killar.
– Vi har lärt oss mer om hur man kollar på genus, att man inte tar ställning till tjej- och killgrejer, säger Moa Gunell.
– Det har blivit mer så efter det här, säger Michelle Brask.
Rektorn och gymnasiechefen Rolf Engman satt på första raden och lyssnade. Ekonomieleverna skulle egentligen ha utvärderat skolans eget arbete men så blev det inte. ”Ni ska gräva där ni står”, sa projektledaren Eva Lindkvist i början av redovisningen. Ett problem skolan brottas med är könsfördelningen på vissa linjer. Bygg-, teknik och elprogrammen domineras starkt av killar, traditionens makt, tror Engman.
– Vi gör allt vi kan för att informera om att söka typiska kill- och tjejprogram även om man inte tillhör majoriteten när det gäller kön, säger rektorn.

Petter Jerdén
avesta@daladem.se