Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta VA överklagar

Byborna i Näs vann första ronden. Miljö- och byggnadsnämnden avslog bygglov för det nya reningsverket i Näs. Skälet var de närboendes protester mot att bygget skulle skymma utsikten över sjön. Men beslutet överklagas.

I maj beslutade styrelsen för Avesta VA och avfall att bygga ett nytt vattenverk i Näs. Dricksvattnet tas från en ås som går ut i Bysjön. Det nuvarande vattenverket klarar inte Livsmedelsverkets krav på pH-värde, vattnet är för surt. Avesta VA och Avfall vill bygga ett nytt ovanför båthamnen i Näs. Det hamnar rakt framför hyreshus och skymmer sjöutsikten.

Efter ett möte i augusti med byborna lovade politiker och tjänstemän att utreda andra alternativ. Det har man också börjat med men ansökan om bygglov för platsen ovanför båthamnen har legat kvar. I tisdags sa Miljö- och byggnadsnämnden nej.
– Det har ju varit protester mot att utsikten blir skymd, säger ordföranden i nämnden Ann-Christine Andersson (V), Fagersta. Någon påpekade också att strandskyddet bör gälla.
Göran Edström (S) var en av dem som ansåg att bygglovet skulle beviljas.
– Jag tycker inte det fanns skäl till avslag, det handlar ju om en byggnad för allmänt bruk, säger Göran Edström.

Ordförande ställde förslagen mot varandra och avslaget vann utan votering.
– Vi kommer att överklaga, säger Patrik Engström, ordförande i styrelsen för Avesta VA och avfall. Det här är vårt huvudspår, vi har försökt kompromissa, men det har inte gått.
Samtidigt kommer dock en alternativ placering högre upp på åsen att utredas, ett av de förslag som byborna lagt fram. Avslaget innebär att nybygget dröjer.
– Vi har haft dispens från livsmedelsverket för att vi har för lågt pH, men nu bedömer jag att vi måste börja tillsätta lut till vattnet, säger Tom Sandvik, Avesta VA och avfall.

För tio år sedan slutade Avesta att tillsätta lut till vattnet. Det handlar om arbetsmiljön, att slippa hantera frätande lut. Men det handlar också om att kommunen inte vill tillsätta kemikalier till vattnet, det finns alltid en risk att någonting ska hända så att det blir en överdosering.
Vattnet är väldigt hårt. Livsmedelsverket kräver att pH-värdet ska ligga över 7,5 och det klarar man inte i Näs. När ett nytt vattenverk byggs kommer man att klarar pH-värdet genom luftning.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se