Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avesta vill ha polisväxeln

Avesta kommun vill att Polisens kontaktcenter (PKC) och telefonväxel i den nya polisregionen Bergslagen, ska placeras i Avesta.

Annons

PKC svarar för kontakter med allmänheten dygnet runt samt telefonväxel.
2015 ska Sverige delas upp i sju polisregioner. Dalarna, Värmland och Örebro ingår i region Bergslagen med huvudort i Örebro.

Huvudorterna blir i första hand administrativa centra för polisregionen. Enligt beslutet kan och bör specialistfunktioner och andra regiongemensamma verksamheter placeras på andra orter i regionen.
Avesta pekar i ett brev till Polissamordningen på fördelarna med att placera PKC/telefonväxeln i Avesta.
Det finns lämpliga lokaler i polishuset, sedan polisen minskat sitt lokalbehov. Huset är byggt för polisen med den säkerhet, tillgång till reservkraft med mera, som det innebär. Det finns 1 200 kvadratmeter på plan två som är disponibla omgående. . Det finns samordningsmöjligheter med polisen med personalrum, p-platser med mera.

Avesta kommun påpekar att det också finns alternativa lokaler att erbjuda och framhåller att det finns stor erfarenhet och branschkunskap i Avesta av kundservice och liknande verksamhet. Det är kunskap baserat på etablering och samverkan med SJ Kundtjänst, OKQ8s Kundservice, Avesta teletjänst med flera. Dessa företag har hittat kompetent arbetskraft i Avesta.
Andra fördelar som Avesta kommun framhåller är infrastrukturen med två riksvägar som möts i kommunen, järnvägsförbindelser, inte minst med Arlanda. Arbetskraft och vana vid skiftarbete finns. IT/Bredband är väl utbyggt i synnerhet i centrum där polishuset ligger.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se