Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22-åringen dömdes för vållande till kroppsskada

Annons

Den 22-årige yngling som i augusti i fjol körde på och skadade en jämnårig allvarligt, fick på onsdagen sin dom.
Mannen döms för vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik till samhällstjänst i 160 timmar.
Han döms också till böter för en tidigare hastighetsöverträdelse.
Den påkörde mannen erhöll inget skadestånd för kränkning.

- Men det innebär inte att han blir utan skadestånd. Det får han genom försäkringsbolaget, säger hans advokat Ingrid Lundekvam som inte är främmande för att överklaga domen.
- Om skadestånd för kränkning ska dömas ut måste det vara med avsikt. Vi anser att denna vårdslöshet låg mycket nära ett uppsåtligt agerande. Det är känslan som mannen har, säger Ingrid Lundekvam.

Amputerat ben

Den skadade mannen blev påkörd bakifrån när han den aktuella augustikvällen gick uppför Månsbobacken. Han fick livshotande skador och efter en månad amputerades hans ena ben. Han ådrog sig även skador på det andra benet.
Föraren i bilen var på olyckskvällen tillsammans med några kompisar ute och körde med sin nyinköpta BMW med 343 hästkrafters motor. Han körde över Kyrkbron och accelererade uppför Månsbobacken. Där tappade han kontrollen över bilen och körde först ner en lyktstolpe. Bilen gjorde en luftfärd, alla i bilen kastades ur, men bilen träffade också den 23-årige mannen som gick på trottoaren.
Tingsrätten finner det styrkt att föraren körde så fort att det avsevärt överskred tillåten hastighet vilket var en viktig orsak till att han körde av vägen. Tre av bilens däck visade sig också vara klart lagvidriga. På ett av däcken kunde man tydligt se armeringen den så kallade korden under däckets slitbana.
Tingsrätten noterar också att föraren inte varit medveten om den risk han utsatt den skadade för, men också ytterligare personer som strax innan olyckan passerade platsen. Rätten dömer honom för grov vårdslöshet och vållande till kroppsskada.

I gränslandet

Normala påföljden skulle vara fängelse i sex månader, men rätten har beslutat att då brottet ligger i gränslandet för fängelsepåföljd, och då föraren samtyckt har han dömts till samhällstjänst i 160 timmar.
Föraren dömdes också till böter om 4000 kronor för att på midsommarafton i fjol ha kört i en hastighet av 141 km i timmen på riksväg 70 i höjd med Grådö.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons