Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta har egen färdig alternativlösning för arkivet

Annons

Första januari nästa år var det meningen att de fyra kommunerna Avesta, Hedemora, Norberg och Skinnskattebergs kommuners arkiv skulle flyttas ihop. Ett nytt gemensamt arkiv skulle iordningställas i gamla Skogshögskolans lokaler.

Reglementet för samarbetet är klart och ska bara godkännas. Men nu tycks flytten stoppas då lokalerna inte har kunnat byggas om.
Ägarna till fastigheten har helt enkelt inte kunnat nås.
- Det är frustrerande, säger arkivarie Krister Källén i Avesta. Hedemora kommun, som fick uppdraget att ansvara för det nya arkivsamarbetet, har helt enkelt inte fått tag i nuvarande ägarna till fastigheten. De heter Läkarleasing och köpte fastigheten av GiAB.

Positivt från Riksarkivet

Lokalerna har redan granskats av Riksarkivet som tyckte de såg bra ut.
- Visst behövs de göras iordning, men lokalerna skulle fungera. Men ägarna går inte att få tag i. De har gått under jorden, säger Krister Källén.
När kommunerna började diskutera samarbete fick varje kommun ge ett förslag på plats. Då liknande, gemensamma verksamheter lokaliserats till både Avesta och Norberg var det denna gång Hedemoras tur. De lade också det lägsta budet.
Men lokalerna måste byggas om innan det stora arkivet för fyra kommuner skulle kunna flytta in.
- Alla fönster måste ju muras igen. Väggar skulle blåsas ut och en kompletterande ventilation måste installeras. Det skulle ha varit igång nu.

Förberedda

När det sedan gäller den speciella inredningen har en skiss utarbetat.
- Vi har förberett det mesta. Där står vi i dag.
Att tro att arkiven kan flytta in första januari tycker Krister Källén är otänkbart.
- I slutet av september ska styrgruppen samlas. Då får vi fatta beslut om hur vi ska gå vidare. Om vi ska fortsätta arbeta med uppdraget eller hittar en annan lösning.
Under tiden ökar mängder av material som ska arkiveras. Framför allt i kommunarkivet i Avesta där lådor står på hög med material som ska granskas och plockas in på hyllorna.
- Här i Avesta är läget ganska akut. Vi behöver mer lokaler. Ja, jag skulle behöva mer plats i dag. I Norberg är det inte lika illa, Skinnskatteberg har egentligen inget fungerande arkiv alls medan Hedemora ligger bäst till. Där är det inga akuta problem. Men på några års sikt behöver även dom utöka.

Förslag om utbyggnad

I Avesta finns dock ett färdigt förslag till utbyggnad. Det handlar om ett intilliggande rum, som tillfälligt används av skolan som fritidsrum, som ganska enkelt skulle kunna byggas om till arkiv, under förutsättning att fönster muras igen och ventilationen åtgärdas. På ett halvårs tid skulle nya lokaler kunna stå klara i Avesta om bara pengar kan plockas fram för ändamålet.
I väntan på beslut travas kartongerna på hög.
- Det är frustrerande Samtidigt hade det varit kul att få bli föregångare. Om vi kunnat få till det här arkivsamarbetet med gemensam nämnd och depå skulle vi ju ha blivit först i landet.


KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Annons