Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevakningsförening har haft betydelse hävdar polisen

Annons

Brotten minskar i antal i Avesta. Det senaste året har antalet brott i Avesta minskat med cirka 20 procent.
En bidragande orsak är den bevakningsförening som varje natt rullar i Avesta kommun för att se och registrera.
- Ni gör ett jättejobb, och ni sköter det här otrolligt professionellt, berömde polisens representanter när de gästade föreningen Folkakre Bevaknings årsmöte.

Lars Åke Eriksson som är så kallad KUT, Kriminal underrättelsetjänst, tar varje dag del av bevakarnas rapporter. Han sammanställer och vidareförmedlar uppgifter av intresse.

Minskad skadegörelse

Han redovisade också statistik som visar att brottsligheten faktiskt går ner i Avesta, undantaget klotter.
- Men i fråga om regelrätta inbrott var de 277 stycken år 2006. I fjol 235. Skadegörelserna minskade från 90 fall till 65.
Enligt samma statistik minskade biltillgreppen från 95 till 61 på ett år och stöld ur bil från 229 fall till 163.
Avesta bevakning närvaro i och med att de är ute så gott som varje natt och i praktiken bara kör runt på Avestas gator, får alltså effekt. Och att det stör tjuvarna och brottslingarna det vet bevakarna som är ute om. Flera av dem kunde ge bevis för det.
- Det kör upp bilar tätt bakom oss och slår på hellyset. Då kan man ju inte se registreringsnumret, berättade en av de många som ställer upp och kör nattetid.
I fråga om registreringsnummer, passade dock polisman Thomas Hellgren på att efterlysa också andra uppgifter som färg och gärna också fabrikat på de bilar som syns ute i natten.
- Det blir lättare att jobba då. Ibland kan ni ha sett fel på ett registreringsnummer, men med mer uppgifter kan vi klara ut vem det är ni sett ändå. Den uppgiften kan vara av vikt.

Poliskontakt viktig

Några egna ingripanden får dock inte bevakarna utföra. Därför är kontakten med polisen viktigt. Men för vissa bevakare har det varit frustrerande för de som snabbt velat komma i kontkat med polisen och inte kunnat.
- Det är svårt att komma fram på 114 114. Finns det inget annat nummer vi kan få ringa, undrade medlemmarna på årsmötet.
- Nej, men ser ni ett pågående inbrott ska ni givetvis ringa 112, svarade polisen.
Folkare Bevakning består av en stor grupp avestabor som deltar i detta bekningsarbete helt ideellt. En liten gåva för sin insats fick de ändå vid årsmötet, då sponsrade gåvor delades ut.
- Vi har fått så många gåvor av sponsorer att varje person som kom till mötet fick en vinst var genom ett lottförfarnde, berättar Agne Sjögren som omvaldes till ordförande för föreningen.
Föreningens arbete inriktas i år på att blir över 200 medlemmar och på så vis skapa möjligheter att sätta in två bilar i bevakningsarbetet.


KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Annons