Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-pengar för tillväxt i Bergslagen

/
  • Koppardalen i Avesta är ett av projekten som får ta del av EU-pengarna

Intresseföreningen Bergslaget har fått 8,65 miljoner kronor i EU-pengar för att skapa tillväxt i Bergslagen. Flera Dalakommuner berörs

Annons

– Vi är väldigt glada, vi fick allt vi begärt, säger verksamhetschef Anders Edström.

Pengarna kommer från EUs regionala strukturfondsprogram och gäller 2015-1017.

Pengarna går till Bergslagssatsningen Kultur och Turism. Med utgångspunkt i det unika industrihistoriska kulturarvet ska långsiktig hållbar tillväxt skapas.

Den totala budgeten är 17,3 miljoner kronor, varav EU-medel 8,65 miljoner. Övriga finansiärer är länsstyrelserna i de Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro samt Region Örebro län, Region Dalarna och Region Värmland. Intresseföreningen Bergslaget samordnar arbetet.

– Det är ett mycket glädjande besked att Bergslagssatsningen beviljats EU-medel, säger Anders Edström. Nu kan vi fullfölja och intensifiera arbetet med att öka hela regionens attraktionskraft och bidra till en långsiktigt hållbar tillväxt. Det finns en stor potential i att fortsätta att utveckla Bergslagens unika kulturmiljöer till kvalitativa besöksmål och stärka näringslivets konkurrenskraft.

Anders Edström säger att Bergslagssatsningens styrka är att det är en långsiktig, samordnad och gränsöverskridande insats i hela Bergslagen mellan EU, länsstyrelser, regioner och kommuner.

– Utgångspunkten i genomförandet är dock alltid det lokala och regionala utvecklingsbehovet.

Satsningen sträcker sig till 2017 och miljöerna avser 14 utvalda Bergslagshistoriska centrum; Projektet omfattar Dalarna, Gävleborg, Örebro, Västmanland och Värmland.

Annons