Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få hade anmält sig

Annons

Det blir inget temamöte om Kina med kommun och näringsliv.
Mötet som skulle ha hållits i kväll, tisdag, har ställts in. Anledningen är för få intresserade och anmälda.
- Vi kommer att ta kontakt med de företag som vi tror kan ha intresse av det här samarbetet och göra ett nytt möte eller hålla enskild information med dom, säger näringslivssekreterare Lars Enoksson.

Tidigare i vår reste kommunalrådet Agneta Thörnqvist och kommunfullmäktiges ordförande Lennart Palm till Kina i en delegation i syfte att hitta kontaktvägar för näringslivet i södra Dalarna som vill etablera och bedriva handel med Kina.
För att berätta om avsikten med Kinaresan inbjöd alltså Tillväxt Avesta till ett temamöte med Avesta företagare. Men intresset var för svalt!

På plats skulle bland andra Alf Arvidsson från Garpenbergs Intressenter AB ha varit för att berätta om bakgrunden och avsikten; att med bidrag från Region Dalarna och Sparbanksstiftelsen, har GiAB förprojekterat idén att skapa en plattform för kontakter med Kina.
- Vi har också undersökt möjligheten att söka EU-pengar till ett fortsatt projekt. Den stora arbetsuppgiften var ändå resan som blev mycket lyckosam. De pengar som projektet hittills kostat Avesta, Hedemora och Smedjebackens kommuner är 150..000 kronor totalt. Av dem har Avesta betalat 65..0000 med vilka man också betalade resan för sina representanter.

Före resan har bland annat Södra Dalarnas Sparbank arbetat med frågan och förberett många steg.
Väl i Kina kom parterna överens om ett avsiktsavtal, som - om det genomförs - innebär att 70 miljoner svenska kronor avsätts för att utveckla kontakterna med Kina.
- Hälften av summan ska Kina stå för. Andra halvan ska delas mellan kommunerna och näringslivet.

Den fjärdedel som de tre kommunerna ska skjuta till projektet handlar alltså om 17,5 miljoner delat på tre. Då avtalet ska gälla i fem år, innebär det en kostnad för Avesta om 1,2 miljoner under förutsättning att de tre kommunerna delar lika.
Varför ska då det här projektet lyckas där andra inte varit lika framgångsrik?
- För att vi har med det offentliga med och för att vi bygger det underifrån. Du gör inte affärer i Kina utan att ha det offentliga med. Andra projektet som Kalmar och Älvkarleby har varit i kontakt med den politiska toppen. Men för att lyckas i Kina måste du bygga lokala fundament på vilka vi kan bygga vidare.
- Jag är faktiskt positivt överraskad över vad vi lyckades åstadkomma i Kina. Vi har kommit betydligt längre i kontakterna är jag hade väntat. I slutet av maj reser redan nu två företagare tillbaka för att utnyttja kontakterna och konkretisera sina idéer.
I september kommer en delegation från Kina till södra Dalarna för att återgälda besöket från april, slutföra diskussionerna, presentera de intresseområden man vill fördjupa sig i och slutligen underteckna avtalet.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.seAnnons