Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GMO med ny teknik får odlas

/
  • Professor Stefan Jansson, Umeå universitet, är glad och tycker att Jordbruksverkets beslut är logiskt.
  • En av växterna allt handlar om: En del frön från denna backtrav har räknas som GMO, andra inte.

Professor Stefan Jansson valde att släppa nyheten i Avesta på Inspirationsdagen för lärare. Jordbruksverket har fattat ett beslut som innebär ett stort steg för växtförädlingen

Annons

Stefan Jansson är professor i växters cell- och molekylärbiologi, Umeå Plant Science Centre. Han och hans kollega Jens Sundström håller på med grundforskning. Forskarna i Umeå vill ta redan på hur växterna fångar in ljus, hur växterna vet att det är höst och varför granbarr är gröna på vintern. Det är forskning som fodrar odling utomhus.

När Jordbruksverket på tisdagen meddelade att vissa växter som manipulerats med en teknik som heter CRISPR-Cas9 inte faller inom EUs lagstiftning för GMO (genetisk modifierad organism) har Umeåforskarna vunnit en seger.

För att få odla genmodifierade växter som innehåller främmande gener behövs tillstånd från Jordbruksverket. Det är dyrt och krångligt.

Stefan Jansson och hans kollega arbetar med backtrav, en växt som kan beskrivas som motsvarigheten till bananflugan.

Stefan Jansson berättar arbetet pågått i 15-20 år och går ut på att tillföra genmateriel för att få fram en mutation, därmed kan forskarna förstå vilka protein i växterna som styr olika egenskaper. Problemet har varit att för att kunna odla dem utomhus har det fordrats tillstånd.

Med den CRIPR-Cas-tekniken byts gendelar ut så att mutationen uppstår, därefter plockas den främmande tillsatsen ut men mutationen finns kvar. Jordbruksverket konstaterar att eftersom det inte finns främmade DNA kvar så är det inte GMO. Odling utomhus behöver inte tillstånd.

De mutationer som forskarna åstadkommit förekommer även naturligt.

– Det här betyder mer effektiv växtförädling, säger Stefan Jansson. Det kommer att uppmärksammans i vart fall i hela Europa.

Han säger att oavsett var man tycker om GMO finns en stark polarisering för och emot i EU.

– Det har inneburit en handlingsförlamning, säger Stefan Jansson. För 20 år sedan godkände EU en GMO-växt för odling, sedan dess har ingen godkänds.

Han säger att alla är beroende av växtförädling

– Den teknik som är mest effektiv vid forskning får inte användas. Det är frustrerande och många forskare har gett upp.

Han tycker att det är obegripligt att man får odla en växt som naturligt har muterats men inte exats samma växt som forskarna tagits fram.

Nu har jordbruksverket öppnat dörren för fältförsök med denna teknik.

– Jag håller på med grundforskning, vi tar inte fram grödor som räddar världen. Men vi tar fram verktyg.

I grunden handlar det om de av FN uppsatta utvecklingsmålen bland annat mat åt alla, minskad kemikalieanvändning, minskad vattenanvändning.

– Då behövs växter som går att odla utan att få sjukdomar, bli uppätna av insekter eller ruttna när de skördats, säger Stefan Jansson

Annons