Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallar till gemensamt politiskt beslut

Annons

Nu ska Avestas politiker fatta beslut om tågstoppsfrågan.
Tjänstgörande kommunalrådet Lars Isacsson s beslutade på eget initiativ på måndagen att kalla in kommunstyrelsen till ett extra sammanträde för att diskutera tågstopp.
- Vi väljer att backa ett steg. Jag vill att vi ska ha ett politiskt beslut i frågan.

Han erkänner samtidigt att för honom är inte tågstoppsfrågan någon hjärtefråga.
- Men det ska gå rätt till. Vi måste lyssna på kommuninvånarna. Här saknar vi ett politiskt beslut. Det får vi nu den 21 juli då vi ska träffas. Där hoppas jag vi får en bred politisk majoritet för hur vi går vidare i frågan.
Är inte det här en skarp kritik mot hur frågan skötts?
- Njaaa, det tycker jag kanske inte. Men ta det så om ni vill.
Är Agneta Thörnqvist, ordinarie kommunalråd, informerad?
- Ja, jag har pratat med henne. Hon vet att jag kallat till extra ks. Men det finns ingen schism oss emellan i det här.
Var du själv med på Arbetarekommunens möte när tågstoppsfrågan diskuterades?
- Nej. Men efter det skulle frågan ha tagits upp politiskt tycker jag. Så brukar det gå till. Agneta hade säkert mandat att göra så här, eftersom vi inte bestämmer om tågstoppen. Det gör SJ själva.
Varför då diskutera frågan i kommunstyrelsen?
- Vi bör ändå ha ett politiskt beslut om vad majoriteten tycker och tänker. Vi kritiserade förra regimen för bristen på det när samma fråga var uppe förra gången. Nu gör vi samma fel själva.
Vad väljer du själv?
- För mig spelar det egentligen ingen roll. Jag kan lika gärna kliva på i Krylbo när jag reser som i Avesta. Jag är öppen för argument. Men fördelen med Avesta är att det är en handelsstad och en arbetsort. Men för dens skull vill jag inte blir betraktad som någon Krylbo-nedläggare.

Vision om två stoppEnligt Lars Isacsson och för Leif Ericsson vänstern (som också sitter i aktionsgruppen) samt miljöpartiets Roland Söderberg, är det Centrumutvecklingsgruppen som haft mest att säga till om i den här frågan.
- Vi vill utveckla hela kommunen och då vill vi också i första hand ha två stopp; ett i Avesta ett i Krylbo. Det är det ultimata. Det är vad vi hoppas på när staten om några år upphäver SJ:s monopol på Dalabanan och öppnar upp för andra aktörer som säger sig kunna köra sträckan Borlänge - Stockholm med två stopp i Avesta och ändå köra fortare totalt sett än vad SJ gör idag.
Men det här är också en fråga som splittrar partierna. Blir det då ett extra fullmäktige som kan ta upp frågan om folkomröstning?
- Det undersöker vi nu. Men för att få kalla till extra sammanträde så måste frågan ha stor dignitet. Det vet vi inte än om ett tågstopp är, säger Leif Ericsson.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se


Annons