Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldagskommitténs mål är att ingen ska sitta hemma

Annons

När årets nationaldagsfirande går av stapeln i Avesta, ska ingen sitt hemma.
Programutbudet med aktiviteteter är digert.
En ledstjärna är friskvård i form av promenader, vattengympa, cykelturer och flaggstafetter. Nationaldagen infaller nämligen med svenska Motionsdagen.
Men det är är ändå bara en liten del av allt som händer under dagen.

Det här är fjärde året som Avestas föreningsliv med Korpen i spetsen går ut och anordnar ett program för hela dagen. Överallt och runt om i kommunen kommer firanden att ske.
- Det är egentligen ett riksdagsbeslut i botten om att ta emot nya medborgare. Men det här är också ett sätt visa hur festligt vi svenskar kan ha det, säger Lennart Palm som är ordförande i nationaldalskommittén.

Föreningar bidrar

Dagen bygger på att föreningar ute i kommunen bidrar med sina arrangemang.
- Därför bjuder vi tidigt in till upptaktsmöte. Utifrån de som kommer gör vi ett program.
Syftet är att fräscha upp gamla traditioner och även föryngra utbudet.
Av det skälet kommer exempelvis ett av musikskolans rockband - Metro - att spela på firandet i stadshusparken, där förre skolchef Lars Åke Carlsson är konferencier. Bland övriga medverkande märks Johannes Kotschy som ska sjunga ackompanjerad av Eva Engdahl. Avesta folkdansare och Ängsklockans dansare finns också på plats.

Flaggan kommer

Hit kommer också under programmets gång den svenska flaggan.
Tidigt samma morgon har den lämnat Brunnbäcks sten ocska med olika slags fordon och farkoster passera bland annat Gula villan i Krylbo, Folkärna Gammelgård och Smedsparken som är en ny samlingsplats för årets nationaldagsfirande.
Avesta församlingsgård, Strandbacken, Grytnäs hembygdsgård och Horndals Brukspark är också platser där firandet sker och där den svenska flaggan passerar, för att komma i mål i Verket. På alla dessa platser finns en hel del aktiviteter och underhållningar. IGrytnäs delas exempelvis utmärkelsen Årets Grytnäsbo ut, och i Horndal delar By sockengille ut årets kulturstipendium, som i år går till David Johansson.

Tema räddningstjänst

I Strandbacken är temat för dagen räddningstjänst där kommunens många aktörer allt ifrån Räddningstjänst till lottakår finns representerade.
Öppet har givetvis också Carl Jularbomuseumet. Museet som funnits i exakt 15 år i år ska denna helg fira Calle Jularbos 115-årsdag med en första riktigt stor dragsspelsmässa med underhållare, försäljare, värderare och berättare som samlas i tonerna av dragspelsmusik och över glödstekt sill och sverigebakelse.
Den aktiviteten fortsätter också dagen därpå.

Annons