Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan nedskärningarna åter drabba södra Dalarna

Annons

Projektet Armkrok upphör.
- När pengarna är slut och vi har gjort det vi ska, så måste också projektet ta slut, säger Folke Lindkvist som är administrativ tjänsteman för Södra Dalarnas hälsovårdsområde.
Därmed tas också skyddet mot sparbeting bort för Södra Dalarna.
Vad det innebär i en tid då landstinget går med miljoner i underskott återstår att se.

- Jag avvaktar med att ta ut några sorger, säger Folke Lindkvist som ändå tycker att det blir svårt att se att kunskap som landstingets personal i Avesta och Hedemora erhållit, bara kan slösas bort.
Projekt Armkrok inrättades 2005 och var landstingsledningen svar i den debatt och mot den kritik som framfördes av främst Vigah mot nedskärningarna av landstingsvården i just södra Dalarna.

Tre projekt

Tre projekt ingick. Dels ville projektledningen utveckla telefonframkomligheten. Vidare skulle nya rutiner för patienter med lång och diffus smärta arbetas fram. Ett tredje arbete skedde i fråga om vårdplanering av gamla och sjuka tillsammans med kommunerna och landstinget.
Hur lyckades ni?
- Vi har många luntor och massor om information av vad vi gjort. Och visst blev det resultat. Det är en fantastisk skillnad. Vi har byggt en atmosfär och satt fokus på utveckling i stället för avveckling.
Alla delar hanns dock inte klart.
- Men en del saker händer också i huvudet på personer. Man kan inte se eller mäta allt, men något förändras.
Det viktigaste enligt Folke Lindkvist har varit att personalen givits tid och ro att utarbeta nya, goda och fungerande rutiner för exempelvis vård av enkla, akuta och ofta förekommande åkommor. De hoppas han ska gälla även i fortsättningen.

Nya pengar kommer

En pott om tio miljoner kronor hade delprojekten möjlighet att äska pengar från. De användes bland annat för vikarier eller korttidsanställningar för att ordinarie personal skulle kunna fortbildas.
Att under samma tid inte behöva oroa sig för nedskärningar jämför Folke Lindkvist med att sätta guldkant på tillvaron.
Men idag är pengarna är slut.
- Men nya pengar kommer från staten. Så vi hoppas kunna fortsätta jobba. Det finns idéer om att se vad en utökad samverkan mellan Avesta och Hedemora kan ge.

Men hur stor är den möjligheten?
När Armkrok nu upphör, upphör också skyddet från sparbeting. Avesta och Hedemora kan återigen bli föremål för besparingar.
- Ja, men stryper man lågan här då läggs kraft på att dra ihop sig i stället. Då blir det en paus i utvecklingsarbetet. Det är ofrånkomligt. Det vore tråkigt.

Ser du några hot?
- Nej, inga direkta. Jag väntar och ser. Jag tycker dock att vi har ett klokt utbud av tjänster här i södra Dalarna. Om man lägger ner verksamhet i Södra Dalarna så måste den ändå uträttas någon annan stans.
Jag har svårt att se hur man kan vilja slösa på det viset. Jag avvaktar alltså med att ta ut några sorger.


KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons