Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olek har börjat virka

Det är första gången hon skapar offentligt i Sverige. Den polska världskonstnären Olek har gjort flera installationer i det offentliga rummet där hon virkat in byggnader, tåg och statyer runt om i världen ofta med hjälp av lokala kvinnor. Nu väljer hon att jobba i Avesta.

Annons

Virk- och konstprojektet mitt i Avesta kom till genom att "virkdrottningen" Olek bjöds in till Avesta Art och byggde ett team av invandrarkvinnor för installationen av hennes konstverk på Verket. I våras skapade hon en installation inspirerad av den gamla arbetarbostaden som finns i Visentparken i Avesta som hon besökte hösten 2015. Oleks tolkning på Avesta Art är en virkad värld iscensatt för en samtida kvinna.

– Jag drar trådar från då till nu och ställer frågor om vad ett hem egentligen är för något. I dagens Europa är det en central fråga, säger Olek.

Nu har hon börjar virka igen. Efter en stadsvandring i centrala Avesta föll Olek för huset som i folkmun kallas ”Gula Villan”. Om mindre än en månad kommer hela Gula Villan att vara täckt av rosa garn.

Virkdrottningen Olek är tillbaka i Avesta. Det är första gången hon skapar offentligt i Sverige.

– Idén är att få ut konsten och Avesta Art i det offentliga rummet och ge nytt liv till stadens centrum. Det är fantastiskt att Olek gör det här i vår lilla stad, säger Caroline Gustafsson, konstvetare och curator på Verket.

Gula Villan. Olek har gjort flera installationer i det offentliga rummet där hon virkat in byggnader, tåg och statyer runt om i världen.

– Innan jag lämnar Avesta vill jag lämna något ljust och positivt efter mig. Min förhoppning är att de flesta ska se min installation som positiv. Jag vill visa världen att man kan göra konstverk på olika vis. Mitt budskap är också att om vi hjälper varandra och samarbetar och inte är rädda för förändringar så kan en bra framtid komma oss tillmötes, säger Olek.

Kommer hon att göra Avesta centrum världsberömt?

Projektet tar sig formen av workshop och interaktivitet. Olek tar hantverket till en ny nivå när hon låter nyanlända vara med i processen. Teamet/arbetsgruppen består av de kvinnor som Olek tidigare arbetat med under sin installation i Avesta Art. Teamet kommer även agera handledare för de i Avesta och andra som vill vara med och hjälpa till. Så blir projektet ett integrationsprojekt men med omvända roller.

Olek tar hantverket till en ny nivå och låter nyanlända vara med i processen.

”Gula villan” eller ”Little Pink house” kommer att vara öppet för besökare och deltagare på givna tider. Projektet beräknas pågå 11 juli till 7 augusti.

Fågelholken har redan fått färg.

– Första helgen i augusti hoppas vi allt är klart. Då förvandlas Gula Villan till ett konstverk, säger Caroline Gustafsson.

Några av de medskapare  i Oleks kreativa team som varit i Avesta i ett år på flykt undan kriget. Från vänster; Sara AL Kassas, från Syrien. Ganna Varakuta, från Ukraina och Lama Alkassas, från Syrien.

Projektet är möjligt tack vare samarbete med: Avesta kommun, Kultur Avesta, Verket/Avesta Art, Sundh Fastigheter, Polska Institutet, Midroc, Engstedts Rör, Star Hotel, Avesta text och dekor, RED HEART garn, Tekniskservice.

– Jag imponeras av att beslutsfattarna här i Avesta är så positivt inställda och att så många vill vara med och hjälpa till, säger Olek.

Ulf Lundéns recension av Avesta Art 2016

LÄS MER KULTUR

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens iPhone-app här

Ladda hem nya versionenav Dala-Demokratens Android-app här