Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självkritiska konstnären Margareta Breitholz-Nash ställer ut

/
  • Borlängekonstnären Margareta Breitholtz-Nash ställer ut sina vackra konstverk i bibliotekets utställningshall. FOTO: LISA LINDER LINDBERG
  • Energi heter konstverket som tillhör en av Margareta Breitholz-Nash senaste verk. FOTO: LISA LINDER LINDBERG

Annons

I bibliotekets utställningshall står tavlorna uppställda på golvet längs med väggarna och väntar på att hängas upp. I dag öppnar utställningen på biblioteket. Det är rogivande oljemålningar och detaljerade litografier av borlängekonstnären Margareta Breitholtz-Nash.

Ett trettioårigt konstnärskap sätter sina spår. Att göra urvalet till utställning på Avesta bibliotek ur en mångfaldig produktion måste vara svårt. Margareta Breitholtz-Nash växlar mellan grafik och måleri, mellan abstrakt och föreställande. Det är en utställning av en konstnär med flera stilar.
- Jag målar olika mycket i perioder och använder mig av olika tekniker, säger Margareta Breitholtz-Nash.
Tvivlet och självkritiken finns ständigt där.
- Jag är nästan aldrig nöjd med ett verk. Först långt efteråt kan jag se en tavla och bli förtjust i den. Penseln går som den vill ibland och överraskar mig, säger Margareta Breitholtz-Nash.

Debuterade 1973

Utställningsdebuten skedde på Dalarnas museum 1973, även om hon tjuvstartat i Tyresö 1967. Som ung drömde hon om att få arbeta med dans, eller musik och teater. Men livet valde en annan väg för Margareta. Hon sökte till Konstfack i Stockholm och kom in på första försöket. Ett helt konstnärskap väntade.

Naturmotiv

Stilarna har växlat under åren. Alla konstverk har en sak gemensamt. Naturen. Motiven har de alla naturen som beröringspunkt. De tidiga grafiska veken är föreställande och i svartvitt. De är alla detaljerade skildringar av naturen, näst intill som ett fotografi.
På andra tavlor är det starka färger och kreativiteten omger även ramarna. På andra bilder är det svårt att se vad de föreställer och bilden är uppsplittrad. De är starka och det är upp till betraktaren att se vad de föreställer.
I de senaste målningarna visar Margareta upp en mer avklarnad stramare stil. Gärna i blått.
Alla dessa olika stilar och perioder av Margareta Breitholtz-Nash konstnärsskap går att beskåda på biblioteket fram till den 15 oktober.
- Vi är jätteglada att kunna få visa upp Margaretas konstverk här, säger Birgitta Gustafsson, från Folkare Konstförening som anordnar utställningen.

LISA LINDER LINDBERG

Annons