Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsglänta i Veddarsbo blir ny konsertlokal

Annons

Stämningsfulla bilder, spröda flöjttoner, en sopranröst och doften av wokade grönsaker. När konserten Skogsbilder ges i en skogsglänta i Veddarsbo, blir det en upplevelse för alla sinnen. En annorlunda miljö som förhoppningsvis ska locka nya betraktare och åhörare, pch som ska få sina upplevelser förstärkta med ord ton och bild.

För varför ska alltid konserter hållas i konsertlokaler? Och konstutställningar på gallerier?
Det här var tankar som Helene Thunberg, sångerska och kantor i Folkärna församling slogs av efter att ha deltagit i ett frukostmöte där konstnärinnan Petra Sahlin berättade om sitt skapande.

Föll på lats

När sedan Helene presenterade sin idé föll bitarna på plats. Till saken hör att Helene Thunberg och flöjtisten Anna Rosberg repeterat in ett program med titeln Skogsbilder. Programmet bygger på poeten Bo Setterlinds dikter som tonsatts av Roland Forsberg. Det handlar om modern musik från 70-talet. Den kan tyckas harmonilöst och innehåller inga trallvänliga harmonier. Likafullt ger de upphov till naturliga bildupplevelser.

Målat i toner

Texterna uttrycker nämligen en fascination över skogen. Där Bo Setterlind har målat med hjälp av språket har kompositören - med anknytning till Folkärna och Sjövik - målat i toner.
Nu har man lagt till Petra Sahlins faktiska målningar.
- Vi har gjort den musikaliska delen av programmet tidigare i kyrka. Men att framföra det på plats - ute i skogen känns spännande, säger Helene Thunberg som genast visste var.
- Vi har en glänta i Veddarsbo där man bara måste gå in när man passerar. Det är en öppen, kvar-glömd plats som påminner om en amfiteater. Och det är en fantastisk akustik där. Jag har prövat.
Det tog dock lite tid innan Helene hade tagit reda på vem ägaren till gläntan och marken var, och fått dennes tillåtelse att anordna en konsert just där.
För Petra Sahlin skapade det här nya tankar.
- Det här initiativet öppnar givetvis upp möjligheter att hitta en ny publik. Det borde vara enklare att ta till sig både konst och musik så här ute i naturen än tvingas in i exempelvis en kyrka.
När hon tog del av bilderna och texterna uppstod en spontan lust att måla och nya idéer skapades i hennes huvud.

Ingen naturmålare

Petra Sahlin som har en egen stil och teknik i sitt målande, säger sig inte vara någon naturmålare i den traditionella bemärkelsen. Men hon fascineras av ljus och mörker i samspel, något som tydligt kommer fram i hennes tolkningar av till exempel Fjärilen och döden, Aftonstjärnan och Bok-skogen.
- Jag älskar skymningsbilder. De ger en sådan melankoli, och är ändå så hoppfulla.
Hon skissar aldrig. De tavlor hon nu producerat för sin första helt naturliga utställning, har i grunden en vit färg, på vilket hon laserar ny färger.
- På så vis kan jag få det att lysa igenom och få fram ett ljus. Motiven målar jag på känsla. Ofta finns någon form av en väg i mina bilder. Ett fågelstreck eller en gammal stig. Tavlorna hon målat har hon på försök tagit ut i kvällsljus och upptäckt att de då ser helt annorlunda ut.
- Därför ska det bli oerhört spännande att se hur de uppfattas mitt ute i skogen.
KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se


FOTNOT: Konserten Skogsbilder för en röst, en flöjt, tavlor och smak i form av wokad mat på plats av Monica Ericsson, arrangeras torsdag 31 juli i gläntan i Veddarsbo. Skyltning finns.

Annons