Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avestapolitikern Filip Djupenström utesluts ur Sverigedemokraterna

Filip Djupenström, fullmäktigeledamot för SD i Avesta har uteslutits från Sverigedemokraterna.
– Det var väntat, men jag har bara hört det via media och rykten, säger han.
LÄS OCKSÅ: SDU-Dalarna om uteslutning

Annons

Sverigedemokraterna hölls ett extra styrelsemöte i söndags. Fyra partimedlemmar fick en varning och sex uteslöts. Enligt Aftonbladet är fyra de uteslutna ledamöter av ungdomsförbundets styrelse: ordförande Jessica Olsson, vice ordförande Adam Berg plus Filip Djupenström och Johan Juthberg.

– Vi har bara väntat på det här, säger Filips Djupenström som bor i Horndal.

Han gör sig redo för att på måndagseftermiddagen delta i kommunfullmäktiges sammanträde i Avesta. I Avesta sitter han också i kommunstyrelsen. Väljer han att sitta kvar i fullmäktige så blir det som politisk vilde.

– Jag tar inga förhastade beslut, säger Filip Djupenström. Kommunpolitiken är intressant och jag tar ju inte upp stolen för någon annan, vi har inga ersättare.

SD fick fyra platser efter valet i fulläktige i Avesta. På valsedeln fanns bara tre namn, med någon hade skrivit in namnet Ola Sjöqvist på en valsedel, han fick fjärde platsen. Men SD har inga ersättare.

Skulle Djupenström bestämma sig för att sluta som kommunpolitiker kommer hans stol att stå tom.

Det hörs på Filip Djupenström att han är besviken på SDs partistyrelse. Bråket mellan SD och ungdomsförbundet har pågått en lång tid. Kulmen kom då partiet i april valdes att utesluta SDUs ordförande Gustaf Kasselstrand. Trots hot från moderpartiet valdes SDU Jessica Olosson till ny ordförande, ett val som stöddes av Filip Djupenström.

SDs styrelsen svarade med att "lägga ned" sitt ungdomsförbund.

– SDU fortsätter, säger Filip Djupenström. På söndag har vi förbundsstyrelsemöte. Vi ska genomföra aktiviteter och synas, även om det kanske inte blir skolbesök i fortsättningen.

SD tillkännagav 1 oktober att ett nytt ungdomsförbund bildats som heter Ungsvenskarna SDU, Ordförande är 19-årige Tobias Andersson. Moderpartiet stödde honom i SDUs ordförandeval, som vanns av Jessica Ohlsson.

Filip Djupenström är ordförande för SDU Dalarna.

På måndagsförmiddagen hade han ännu inte fått något besked från partiet om att skulle vara uteslutet.

– Jag har hört det av medier och av folk som jag känner i partiet, säger Filip Djupenström.

LÄS OCKSÅ: SDU-Dalarna om uteslutning