Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avestas anhörigvård har utsetts till förebild

Avestas och Moras anhörigvård har utsetts till en ”Förebild för en bättre värld”. Bakom utnämningen står Alzheimerfonden och Postkodlotteriet, som hyllar Avesta för de läger som erbjuds unga anhöriga med demenssjuka föräldrar.

Postkodlotteriet delade förra året ut över en miljard kronor till 44 ideella organisationer, en av dem är Azheimerfonden. Tillsammans med förmånstagarna utses varje år Förebilder för en bättre värld. Azheimerfonden valde att lyfta fram Mora och Avesta kommuners samarbete inom anhörigvården. De arrangerar läger för unga anhörina till demenssjuka föräldrar.
– Det här är jätteroligt, säger Katrin Lindholm, anhörigsamordnare i Avesta. Nu finns vår bild på Facebook och förhoppningsvis kan vi inspirera fler. Behovet är jättestort.

Hon berättar att en av kvällstidningarna uppmärksammat situationen för ungdomar som har föräldrar med demenssjukdom. Katrin Lindholm och Avestas demenssjuksköterska Gudrun Strandberg medverkar i reportaget och berättar om lägren i Sjövik.
Lägren arrangeras på Sjöviks folkhögskola. I år blir det fjärde året. Arbetet inför årets två läger pågår för fullt.
12-15 juni blir det ett läger för barn mellan 7 och 17 år som kommer tillsammans med den friska föräldern. Andra lägret är för 18-30 åringar som har en förälder med demenssjukdom. Det blir 14-17 augusti.
Lägren är till för att ungdomarna, som kommer från hela landet, ska få träffa andra i samma situation. De får kunskap om demenssjukdomar. Inte minst viktigt är att de får lyssna och ställa frågor till personer med specialkunskaper.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se